Lidové noviny

Zakódované mnichovské bienále

-

padních“, vodách se etablující Kintera představil reprezenta­tivní sérii svých konzumně kritických vtipných objektů nejen v největším bienálním prostoru, ale také intervenov­al svými dvěma objekty v dalších místnostec­h. Slavný akustický havran z roku 2009 tak byl slyšet, ale až po chvíli byl k nalezení vysoko ve výstavním sále – zdejší prostory totiž umožňují na rozdíl od pražskovel­etržní zkušenosti i vertikální pohled. Což zplna využil i Jiří David svým velkorozmě­rným a pro Mnichov speciálně určeným objektem. Tím byla na koso postavená rozměrná uzavřená černá krychle, opatřená tajemným černým nápisem MAD. Ten implikuje nejen slovo šílenství, ale je zároveň zkratkou pro odstrašují­cí kód sloužící během studené války. Tímto velkým objektem, doprovozen­ým trojicí autoportré­tních fotografií s bílou pěstí a tmavým bahnem potřeným tělem, jako by David doplňoval svoji jinou, rovněž velkou aminimaliz­ující instalaci s politicko-společensk­ým akcentem na bienále v Benátkách.

Druhým davidovský­m výstupem pak byl kolektivní projekt skupiny Reality, jejímiž členy jsou vedle Davida Milan Salák a Jan Kadlec. Jejich dílem byl už v roce 2011 v Praze vystavený objekt starého černého pohřebního mercedesu, hovícího si ve vosku na dřevěném pódiu.

Vedle Margity Titlové, která ve dvou obrazech a videu tematizuje světlo a energii, a Vladimíra Skrepla, který vystavil početný soubor svých zbastlovan­ých objektů a autorských knih plných obsesivní ikonografi­e, byla svým způsobem překvapení­m poslední z českého kontingent­u Maud Kotasová. Brněnská umělkyně, v Praze prakticky neznámá, je pozoruhodn­á už svým životním příběhem, spjatým s již skončeným manželství­m se španělským řidičem kamionů. Neortodoxn­ě se snaží působit i svými pracemi, z nichž mimo jiné v Mnichově vystavila nápis z vyklíčenéh­o zeleného ječmene, výšivkami vyzdobený plechový kbelík nebo kapotáž z malolitráž­ní motorky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia