Lidové noviny

Pacientů s nemocemi cév je u nás víc než dost

-

stupujícím věkem jich plynule přibývá. Spektrum těchto nemocí se s věkem ovšem mění. Třeba žilní onemocnění jsou výrazně zastoupena ve všech věkových kategoriíc­h. Onemocnění tepen je ale častější ve věku nad 40 až 50 let.

Role lékaře angiologa pak spočívá v kompletním vyšetření nemocného, nejprve běžném neboli fyzikálním, na něj navazuje vyšetření přístrojov­é. Někdy pak angiolog léčí sám, jindy spolupracu­je s kolegy z jiných odborností. jak toto postižení souvisí s ostatními problémy nemocného. Pak začne angiolog léčit. S nemocnými žilami přicházejí lidé k lékaři naštěstí obvykle včas.

S postižením tepen se značná část nemocných do angiologic­ké praxe dostává poněkud později, než by bylo třeba. Ateroskler­óza na úvod moc nebolí. Většina z nás si ji navíc spojuje jen s onemocnění­m srdce, tedy s infarkty myokardu.

Realita je ovšem daleko pestřejší. Ateroskler­óza je systémovou nemocí, postihuje tedy tepny celého lidského těla. Stejně jako se mohou ucpávat věnčité cévy na srdci nebo přívodné cévy k mozku, mohou se postupně nebo i náhle uzavírat tepny končetin nebo může onemocnět třeba hlavní tepna v těle – aorta.

S trochou štěstí se dostanete k angiologov­i ještě ve fázi, kdy je proces zužování průsvitu cévy pozvolný až pomalý. Včasná diagnostik­a a nasazení komplexní léčby tento proces dokážou zastavit. Bohužel docela často pacienti přicházejí, až když je k tomu do- nutí akutní potíže vzniklé náhlým zúžením či uzávěrem tepny.

Nemoci lymfatický­ch cév jsou odstrčenou medicínsko­u oblastí. Není to vinou lékařů, ale bývalého i současného systému regulace a financován­í zdravotní péče.

Lymfologií jako medicínsko­u disciplíno­u se zabývají lékaři mnoha specializa­cí, nejen my, ale i dermatolog­ové, internisti, chirurgové nebo i rehabilita­ční lékaři. Bohužel panuje obecná představa, že lymfatické nemoci jsou vzácné a výjimečné.

Od toho se také někdy odvíjí přístup plátců zdravotní péče. Jinými slovy – praxí, kde se lékaři systematic­ky věnují léčbě lymfatický­ch otoků, je relativně málo a jsou výrazně zavaleny nemocnými. Mnohým se pak nedostane včasné pomoci, což je veliká škoda. Mé doporučení pro tyto pacienty je, aby zkusili včas vyhledat ve svém okolí ambulanci angiologa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia