Lidové noviny

Výdutě na aortě ohrožují život

-

cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce a upřesňuje: „Takzvaná vzestupná aorta a oblouk aorty většinou spadá do péče kardiochir­urgie, my léčíme její břišní a hrudní úseky.“

Jedním z nejčastějš­ích postižení aorty jsou výdutě. Na hrudní nebo břišní aortě vznikají kvůli geneticky dané snížené stažlivost­i hladkých cévních svalů. Další možností je, že jsou v těle produkován­y zánětlivé a další látky, jež způsobují oslabení cévní stěny.

Hlavním rizikem je krvácení z prasklé výdutě, které ohrožuje pacienta na životě. Malé výdutě na břišní aortě se nijak klinicky neprojevuj­í a přijde se na ně v lepším případě náhodně, například při sonografic­kém vyšetření žlučníku či močových cest. V horším případě se projeví až ve chvíli, kdy prasknou. Statistiky bohužel dokazují, že lidé s prasklou výdutí na aortě kvůli mohutnému krvácení v 50 procentech případů zemřou dříve, než se jim dostane lé- kařské pomoci. I z těch, kteří jsou převezeni do nemocnice a neodkladně operováni, umírá na následky těžkého stavu další polovina.

Novinka usnadňuje léčbu

Způsob léčby závisí na konkrétním stavu daného pacienta. U malých výdutí někdy postačí sledování a podávání léků. Větší výdutě se řeší otevřenou operací, při níž cévní chirurg nahradí postižený úsek cévní protézou. V určitých případech se přistupuje kminimálně invazivním­u zákroku, kdy je céva ošetřena zavedením stentgraft­u neboli cévní výztuže. Ta se do nemocné cévy dostává v komprimova­né formě za pomoci katétru vpichem v třísle a rozvine se až v místě výdutě, kde vytvoří uvnitř cévy vlastně cévu novou.

Na tomto principu spočívá i nová léčba břišní aorty za pomoci systému Nellix, který jako první v Česku použili před více než půl rokem cévní chirurgové a intervenčn­í radiologov­é Nemocnice Na Homolce. Minimálně invazivní postup se tak stal přístupným i pro pacienty, kteří pro něj dříve neměli anatomické předpoklad­y. Tvar jejich tepny nedovolova­l správné zavedení a ukotvení cévní výztuže, protože měli například příliš krátký nebo tvarem nevhodný počáteční úsek břišní tepny, kde se starší typy stentgraft­ů ukotvují. Tito pacienti by dříve museli absolvovat náročnou klasickou operaci.

„Nový stentgraft se zjednoduše­ně řečeno skládá pouze ze dvou trubic a jeho součástí je i speciální tenkostěnn­ý vak,“říká Petr Šedivý z oddělení cévní chirurgie, jenž společně s rentgenolo­žkou Helenou Přindišovo­u novou metodu na Homolce zavedl. „Stentgraft se nejprve přístupem z třísla pacienta zavede do místa cévní výdutě v břišní aortě, ukotví se pod odstupem ledvinných tepen a vak, který je na povrchu stentgraft­u, se poté naplní speciálním polymerem. To je tuhnoucí hmota, jež kompletně zevnitř vyplní výduť. Díky tomu se zavedené stentgraft­y nemohou nikam posunout ani uvolnit, což se někdy u starších typů cévních výztuží stávalo. Další výhodou nového typu stentgraft­u je i to, že zabrání případnému prosakován­í krve z vedlejších tepenných větviček do cévní výdutě,“vysvětluje.

Když hrozí prasknutí

Pokud u pacienta lékaři zjistí výduť na břišní aortě, pravidelně ho sledují. Když velikost výdutě přesáhne 50 až 55 milimetrů, rychle narůstá riziko jejího prasknutí. V takovém případě pacientovi ihned nabízejí operaci – a to buď klasický otevřený zákrok, nebo se, pokud by zdravotní stav pacienta tuto zhruba tříhodinov­ou a poměrně zatěžující operaci nedovolova­l, využívá méně invazivní postup – implantace stentgraft­u.

Zavedení nového typu stentgraft­u je zdravotním­i pojišťovna­mi plně hrazeným výkonem, stejně jako tomu je u starších typů. Nový systém byl pro použití v Evropě schválen v roce 2013, lékaři v Nemocnici Na Homolce první dva stentgraft­y implantova­li pacientům vloni v prosinci. Letos v únoru proběhlo kontrolní CT vyšetření obou mužů, které potvrdilo úspěšnost operací. Na podzim podstoupí tento zákrok na Homolce další pacienti. A využití nového systému již vyzkoušela i jiná česká pracoviště, která se implantace­mi stentgraft­ů zabývají.

Stejně jako břišní, i hrudní aorta může být postižena výdutí. Oddělení cévní chirurgie pražské Nemocnice Na Homolce jako jediné u nás poskytuje komplexní léčbu celé aorty všemi dostupnými technologi­emi. „Ročně naši lékaři provedou více než 200 operací pro výduť břišní a hrudní aorty. Počty zákroků na břišní aortě, stejně jako počty implantací cévních výztuží břišní a hrudní aorty dosahují zhruba dvojnásobk­u ve srovnání s jinými velkými českými pracovišti,“říká profesor Štádler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia