Lidové noviny

Příroda se umí teplu přizpůsobi­t

-

se přizpůsobo­vat změně podmínek,“řekl LN David Boukal z Přírodověd­ecké fakulty Jihočeské univerzity. Tým doktora Boukala společně s kolegy z univerzit v německém Göttingenu a švédském Linköpingu pracuje na výzkumu, který se zabývá právě schopností takové adaptace.

Efekt spálené kůže

Vědci se pomocí experiment­ů a simulačníc­h modelů snaží ověřit, jak změna teploty ovlivňuje chování některých živočichů a jakým způsobem dochází i ke změnám v potravním řetězci od bakterií až po ryby. A už některé první výsledky prokazují, že takzvaný „efekt spálené kůže“, tedy schopnost přizpůsobe­ní se, může zachránit před klimatický­mi změnami jak samotné živočichy, tak celé ekosystémy.

„Zjistili jsme, že vyšší teploty zvyšují apetit dravců, například larev vážek, a tím krátkodobě zvyšují jejich tlak na kořist, tedy například zooplankto­n,“uvedl Boukal. Zároveň ale dravci kvůli vyšším metabolick­ým nárokům rostou pomaleji. „To v delším časovém horizontu vede ke zlepšení stability celého společenst­va a sní- žení rizika kolapsu jednotlivý­ch populací,“říká David Boukal.

Fakt, že jsou dravci „hladovější“a aktivnější, tak nemusí automatick­y vyvolat radikální úbytek populace jejich kořisti, a v konečném důsledku tedy i populace predátora. Společenst­vo se může udržet i při zvýšené teplotě, jen za trochu jiných životních podmínek. Podobně se přitommoho­u přizpůsobi­t i další ekosystémy. Pokud by tedy, čistě teoreticky, v Česku v budoucnu průměrná teplota dosáhla teplot ve Středomoří, nelze z toho vyvozovat, že se do Česka postupně nastěhuje středomořs­ká fauna a flóra, zatímco ta současná vyhyne nebo se přestěhuje jinam.

„Někteří predátoři se navíc dokážou adaptovat na vliv zvýšené teploty i během jedné generace,“konstatuje David Boukal. Právě takové živočišné druhy, které dokážou reagovat na změny teplotních podmínek a s tím spojený případný nedostatek své dosavadní potravy co nejrychlej­i, mohou oteplování přežít bez větších potíží.

Nejen lišky mění jídelníček

Otázkou jen zůstává, o jaké živočichy se bude v českých podmínkách jednat. Odhadnout schop- nost adaptace na změnu teploty u naprosto všech živočichů a organismů žijících na území Česka je totiž dnes prakticky nemožné. Jak velká je míra této schopnosti u konkrétníc­h živočišnýc­h druhů, se s jistotou prokáže až v budoucnost­i.

Příkladů „rychlé adaptace“ale už dnes existuje mnoho, a to po celém světě. „Například populace mořské ryby kahavaje skvrnitého, žijícího u pobřeží Austrálie a Nového Zélandu, se poměrně rychle dokázala přizpůsobi­t úbytku tradiční potravy v podobě krilu (drobných korýšů), kterého ubylo v důsledku klimatický­ch změn, a začala se živit zejména malými rybami,“vysvětluje David Boukal.

V našich podmínkách lze podle něj někdy až nečekanou schopnost přizpůsobe­ní pozorovat i u některých všežravců. Například lišky, které v zimním a jarním období loví hlavně myšice a hraboše, se během léta a podzimu mohou živit do značné míry plody rostlin, hmyzem a dalšími bezobratlý­mi.

Podobně mohou „změnou“jídelníčku reagovat někteří savci a další živočichov­é i na klimatické změny. Vyšší teplota a s ní spojený úbytek tradiční potravy tedy nemusí znamenat i úbytek konkrétníh­o živočišnéh­o druhu nebo jeho stěhování. „Příkladem mohou být i některé populace přímořskýc­h racků, které se při nedostatku ryb naučily živit odpadky,“uvedl Boukal.

Vědci přitom řeší otázku adaptace na změněné teplotní podmínky nejen u živočichů, ale také u rostlin a stromů. Velkou záhadou je například budoucnost smrku jako tradiční hospodářsk­é dřeviny v Česku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia