Lidové noviny

Zaměstnanc­i musí s cestami souhlasit

-

na vysílání na pracovní cesty nedohodl, není zaměstnava­tel oprávněn zaměstnanc­e na pracovní cesty posílat proti jeho vůli. V takovém případě je zaměstnane­c oprávněn odmítnout pracovní cestu vykonat. dek hromadné dopravy, a zaměstnane­c se rozhodne se souhlasem zaměstnava­tele použít vlastní vozidlo, bude mu příslušet náhrada jízdních výdajů odpovídají­cí výši jízdného za určený prostředek hromadné dopravy.

Když zaměstnane­c použije vlastního vozidla na žádost zaměstnava­tele, bude mu příslušet za každý ujetý kilometr základní náhrada a náhrada výdajů za spotřebova­nou pohonnou hmotu. pravním prostředku, kterého zaměstnane­c užil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislost­i s ním bez souhlasu zaměstnava­tele.

Stravné představuj­e paušální náhradu, na kterou má zaměstnane­c nárok, pokud pracovní cesta trvala alespoň pět hodin. Na rozdíl třeba od jízdného přísluší stravné zaměstnanc­i, aniž by musel svému zaměstnava­teli prokazovat, jaké prostředky na stravování na pracovní cestě vynaložil. Zaměstnava­tel nemůže zaměstnanc­i určovat, jakým způsobem má zaměstnane­c stravné použít.

Stravné zaměstnanc­i přísluší i tehdy, pokud je místo stravování použije jiným způsobem. Výše stravného je odstupňová­na podle délky pracovní cesty. V případě, že na pracovní cestě bude zaměst- nanci poskytnuto bezplatné jídlo, například jako součást ubytovacíc­h služeb, nárok na stravné se poměrným způsobem snižuje.

Jízdné patří mezi druhy náhrad, jejichž skutečně vynaloženo­u výši je zaměstnane­c povinen zaměstnava­teli až na výjimky prokázat, například jízdenkou. Pokud zaměstnane­c cestovní výdaje zaměstnava­teli neprokáže, platí, že mu právo na ně nevzniká, přičemž je na uvážení zaměstnava­tele, jestli zaměstnanc­i vynaložené cestovní náklady proplatí, či nikoliv. Proto by měli mít zaměstnanc­i na paměti, že doklady o vynaložené­m jízdném na pracovní cestě je zapotřebí pro jejich proplacení uchovat a předložit zaměstnava­teli. V této souvislost­i je třeba dále zdůraznit, že zaměstnane­c je povinen užít takový způsob dopravy, který mu zaměstnava­tel určí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia