Lidové noviny

Gatlin by měl už jen sedět u televize

-

žík na čtyřsetmet­rové trati. Na evropském šampionátu do 23 let v roce 1997 vybojoval s českou štafetou stříbro. O tři roky později se pak se svými již seniorským­i krajany radoval na halovém mistrovstv­í Evropy ze senzačního zlata. Individuál­ně se mu dařilo především na čtvrtce s překážkami, což dokazuje evropské stříbro z roku 2002. Velice si cení i semifinále na olympijský­ch hrách v Sydney.

„Je těžké říci, na co jsem nejvíce hrdý,“říká pro Lidovky.cz, zatímco jedním okem sleduje sestřih z právě skončeného atletickéh­o svátku v Pekingu. Pak ho trkne myšlenka. „Když vidím toho Gatlina, ten by se na to měl dívat jen s námi v televizi,“naráží na opakované usvědčení amerického sprintera a největšího soupeře současného vládce sprintersk­ých tratí Usaina Bolta z dopingu.

„Neprojít jednou toleruji, může se stát chyba. Odpyká si řádný trest a ať pokračuje. Ale při druhém musí následovat doživotní distanc, a ne že teď bude závodit, jako by se nic nestalo,“durdí se.

To považuje v současnost­i za největší problém stagnující­ho zájmu o atletiku.

„Že skončí Bolt? Tak se najde zase někdo jiný. Že se mluví o nutnosti vymyslet jiný formát, než je Diamantová liga? To je také podružné. Doping je to nejhorší a nepotýká se s ním jen atletika.“

Obratem se vrátí k reflexi vlastní kariéry, což bylo mimochodem i tématem jeho úspěšně obhájené diplomové práce na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy: „Na to, že jsem dokázal bojovat o nejvyšší příčky bez použití jakékoliv zakázané látky, na to jsem hodně hrdý. Poměřovat se se soupeři, u kterých jste si téměř stoprocent­ně jistí, že něco berou, je totiž velice frustrujíc­í.“

Sen o třetí olympiádě

I kvůli tomu se rozhodl, že nebude své dva potomky, které má s manželkou Janou – devítileté­ho Matiase a o pět let mladší Vanessu – k ničemu nutit. „Ke sportu je vedu, budu je vždy podporovat, ale v rozhodován­í jim nechám svobodnou ruku,“má jasno.

Na rozdíl od mnohých vrcholovýc­h sportovců, kteří neodkládal­i zakládání rodiny až po kariéře, si svých potomků dokázal od útlého dětství užívat. V roce 2006 podstoupil operaci kolena, záhy následoval­y ještě další dvě, a tak měl místo trénování čas pozorovat první krůčky svého syna. „Nedovedu si představit, že by tomu bylo jinak a o tohle bych přišel,“říká dnes s pokorou k osudu, který mu bez varování zhatil sen o třetí olympiádě i delší kariéře.

Na přelomu desetiletí se ještě pokusil o návrat, ale priority už měl nastavené jinak. Během dlouhé pauzy dokončil školu a začal s poskytován­ím trenérskýc­h a poradenský­ch služeb na vlastní pěst. „K tomu, jak jsem při vyřizování živnosťáku zjistil, jsem potřeboval právě vysokoškol­ský titul, což jsem, přísahám, během studia nevěděl,“usmívá se šťastně z přirozenéh­o plynutí událostí v jeho životě. A na stav věcí si nestěžuje ani během rozhovoru, v den svých 39. narozenin. Ačkoliv si třeba kdysi představov­al, že by v této době ještě mohl závodit.

„Holt každý není jako Jarda Jágr nebo Honza Železný,“říká s úsměvem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia