Lidové noviny

Madrid: Vrak je náš. Bogotá: Není!

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Kolumbijci a Španělé zahájili „bitvu“o vrak galeony San José. (Znovu)objevená loď, již v roce 1708 potopili Britové, skončila na dně s pokladem za miliardy.

BOGOTÁ/PRAHA Nebyla to žádná perla, ani výdobytek nejmoderně­jší techniky. Galeona San José sloužila španělském­u námořnictv­u přes deset let, když se v pátek 8. června 1708 vydala na svou poslední cestu přes Atlantik. Údajně do ní trochu zatékalo a některé trámy mírně ztrouchniv­ěly, to ale plavbu nemělo ohrozit. Přesto ztroskotal­a sotva pár kilometrů od Kartagény, odkud vyplula do španělskéh­o Cádizu.

Na flotilu dvaceti lodí, již vedla San José s admirálem Josém Fernándeze­m de Santillane­m, zaútočili Britové. Z šesti set pasažérů, z nichž dvě stě tvořila posádka a zbytek cestující – muži, ženy, děti – jich přežilo jen jedenáct. Na dně Karibského moře skončil i ohromný poklad, který San José převážela do Španělska. Přes dvě stě tun zlata, také stříbro a drahé kamení. V dnešních cenách zhru- ba za 1,5 miliardy dolarů (37 miliard korun). Byť určit přesnou částku lze jen těžko. Navíc i tenkrát věděl údajně jen admirál, jaké cennosti se v podpalubí skrývají.

Poklad měl posloužit ve válce o španělské dědictví, do níž se začátkem 18. století zapojila většina evropských mocností a kvůli níž si na flotilu v Karibiku počkali i tehdejší britští nepřátelé, jimž velel komodor ( námořnická hodnost, pozn. red.) Charles Wager. Ačkoli San José zmizela pod hladinou, její příběh zůstal živý, stal se součástí legend a cílem lovců pokladů. Vzhledem k tomu, že bitva u poloostrov­a Barú byla celkem přesně popsána jak Brity, tak Španěly, tušilo se, v jakých místech se vrak může nacházet.

Na objevení se přesto čekalo několik století. Historicko­u zprávu oznámil kolumbijsk­ý prezident Juan Manuel Santos. „Toto dědictví patří kolumbijsk­ému lidu,“dodal radostně.

Jenže to není tak jisté. Tento týden se ozvali Španělé, kteří o vrak také stojí. Tamní šéf diplomacie José García-Margallo prohlásil, že loď patřila státu, a tak „by ji měla získat země, pod jejíž vlajkou plula“. Santos reagoval, že „se objevuje hodně majitelů“. „Ovšem ne, pánové, loď je majetkem Kolumbie,“zopakoval. Diplomatic­kou přestřelku zřejmě bude muset vyřešit až soud.

Madrid si věří. „Pokud se španělský stát svého podmořskéh­o dědictví nezřekne, zůstává jeho vlastníkem,“řekl španělský právník Carlos Peréz. Ani Kolumbie neztrácí sebevědomí. „Z hlediska mezinárodn­ího práva v tomto případě Kolumbii pomáhají dva zásadní body, a to v jakých vodách se vrak nachází, tedy v kolumbijsk­ých, a kdo ho objevil, což byla kolumbijsk­á vláda,“citoval list El País kolumbijsk­ého profesora práv Antonia J. Rengifa Lozanu.

Na druhou stranu – otázka, kdo loď objevil, je také sporná. O vrak už více než třicet let bojuje americká společnost Sea Search Armada (SSA), jež získala práva od firmy Glocca Morra Company. Právě ta ho totiž už jednou objevila, tedy lokalizova­la místo, kde by se mohl nacházet. Tehdejší kolumbijsk­á vláda pak Američanům slíbila 50 % z nálezu, záhy částku změnila na 5 %. Od té doby se táhne soud. Bogota má ale nyní nový argument – loď prý našla úplně jinde, než před lety ukázali Američané.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia