Lidové noviny

V nemocnicíc­h existují centra léčby bolesti

-

Jednou z nejčastějš­ích bolestí je bolest zad. Za život se s ní setká osmdesát až sto procent populace a patří mezi civilizačn­í nemoci. Pouze čtvrtina případů je totiž důsledkem nemoci páteře, zbytek případů mají na svědomí špatné návyky jako sedavé zaměstnání, špatné držení páteře, nedostatek pohybu a podobně.

Hodně pomůže cvičení

Léčba prostých bolestí zad proto spočívá v prvé řadě v kompenzačn­ím cvičení pod dohledem fyzioterap­euta, úpravě pohybového re- žimu a pracovního místa a snížení hmotnosti.

Poškozené nervy

Snad ještě nepříjemně­jší bývají neuropatic­ké bolesti – vycházejí z poškození samotných nervů. Mohou nastat při pásovém oparu, cukrovce nebo občas po operačních výkonech, při nichž byl poškozen některý z nervů, které operovanou oblastí procházejí (např. po operaci prsu či tříselné kýly).

U závažných neuropatic­kých bolestí je vhodné obracet se na centra léčby bolesti, která fungují buď při nemocnicíc­h, nebo samo- statně jako ambulance. Centra spolupracu­jí s neurologií, onkologií, rehabilita­cí a dalšími specializa­cemi.

Do centra se pacient dostane na doporučení svého praktika nebo ošetřující­ho specialist­y. Lékař, který pacienta do centra posílá, by ho měl vybavit podrobnou zprávou. V ní by měl mimo jiné shrnout, co všechno už pacient během léčby bolesti absolvoval.

Jak neopakovat neúčinné postupy

Pacienti za sebou mívají nezřídka několik měsíců i let terapie, v níž se vystřídala řada léků a postupů, a oni sami si nedokážou na vše vzpomenout.

Zpráva by měla uvádět nejen dříve použité léky, ale i to, jak na ně pacient reagoval. Tak lze předejít tomu, aby se neopakoval­y léčebné postupy, které pacientovi neprospěly nebo jej zatížily nadměrnými nežádoucím­i účinky.

Neuropatic­ké bolesti se léčí kombinovan­ou farmakoter­apií, tedy analgetiky v kombinaci s protikřečo­vými léky (tzv. antiepilep­tiky) nebo s antidepres­ivy, která zároveň mají tzv. koanalgeti­cký efekt. ih

Do centra pro léčení bolesti se pacient

dostane na doporučení svého praktickéh­o lékaře

nebo specialist­y

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia