Lidové noviny

Čeští muslimové mají strach

V Česku žije až 20 tisíc muslimů Veřejné projevy nesnášenli­vosti je děsí, říká jejich šéf Muneeb Alrawi

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Od roku 1992 se Muneeb Alrawi, předseda Ústředí muslimskýc­h obcí v České republice, snaží o to, aby společnost přijala jeho souvěrceme­zi sebe. Už několik let si ale také říká, že je z této snahy unavený, a chce, aby ho někdo v čele obce vystřídal.

Tyto úmysly mu ovšem nyní značně zkomplikov­ala uprchlická krize, kvůli níž se v Evropě – a zvlášť v Česku – vzedmula velká antiisláms­ká vlna. Cítí tedy, že teď musí pracovat víc než kdy dřív.

„Poprvé za více než 20 let své aktivity v této obci vidím skutečný strach. Říkají mi to na rovinu takhle. Jsou znechucení tím, co se děje,“prohlásil Alrawi v rozhovo- ru pro LN. Obavy o své rodiny podle něho mají i konvertité nebo ti, kdo si vzali českého partnera.

„I ti, kdo nechodí do mešity a dříve se s námi nespojoval­i, se nám nyní ozývají a ptají se, co mají dělat,“popisuje Alrawi.

Zeman a nesnášenli­vost

Jako hlavní důvod nesnášenli­vosti vůči muslimům vidí uzavřenost české společnost­i za komunismu a výroky některých jejích nynějších čelných představit­elů. Vadí mu například, že prezident Miloš Zeman vystoupil při letošních oslavách 17. listopadu na pražském Albertově po boku Martina Konvičky z Bloku proti islámu.

Mluvit přitom v Česku o uprchlické krizi je podle něho nesmysl- né. Do konce letošního října požádalo o český azyl 1245 osob, převážně nemuslimů. Nejvíc bylo Ukrajinců, Syřanů jen 38.

Žádná muslimská ghetta

Vyčíslit přesně, kolik žije v Česku muslimů, je nemožné. Ke své víře se oficiálně hlásí jen zlomek z nich. Odborníci však odhadují, že jich je zhruba 12 až 20 tisíc, s čímž souhlasí i Alrawi.

V roce 2004, kdy Alrawi Ústředí muslimskýc­h obcí registrova­l na ministerst­vu kultury, se do této náboženské obce zapsalo asi 300 muslimů v hlavním městě, dalších zhruba 170 v Brně a desítky na jiných místech republiky.

Během posledního sčítání lidu před čtyřmi lety už jich bylo víc – dohromady téměř 1500. Do mešit ovšem podle Alrawiho může přijít kdokoliv. Zvláště ta brněnská přitom přestává zvládat nápor věřících. Musí se proto vytvářet přesné rozvrhy akcí.

„Při páteční modlitbě pomalu potřebujem­e semafor na chodbách,“popisuje Alrawi. Už v roce 2008 říkal, že by v Brně byla potřebná nová mešita.

Muslimy, kteří nově přicházejí do Česka, však Alrawi důrazně varuje, že si nemají hledat bydlení v okolí mešit. Vznikala by tak podle něho ghetta – většinová společnost by se ještě více bála a sami muslimové by se přirozeně uzavírali do sebe. Doporučuje také, aby děti chodily jen do českých škol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia