Lidové noviny

Klinč strachů

- MARTIN ZVĚŘINA

Pan Alrawi a s ním i většina v Česku žijících muslimů jsou mírumilovn­í lidé, kteří se vlastně shodnou s postojem vlády: vystupují jako příznivci integrace coby jediné formy soužití. Přesto je pochopitel­né, že komunita cítí po čtvrtstole­tí největší strach. A není se co divit, vždyť strach cítí po teroristic­kých útocích i majorita. Špatné na tom je, že vzájemný strach se jen umocňuje a nevede k ničemu dobrému.

Je nám třeba politiků i aktivistů, kteří se strachem nedají spoutat. Naivní žvanilové jsou dnes stejně nebezpeční jako apoštolové nenávisti s pěnou u úst. Znevěrohod­ňují totiž politiku jako cestu a způsob při hledání řešení, místo toho předkládaj­í striktní „návody“.

V ideálním případě by politika měla pomáhat při vytváření pozitivníc­h postojů, tedy pracovat s očekáváním­i občanů. Natvrdo řečeno, když někdo soustavně vyhrožuje, že „oni“jen zabíjejí a znásilňují, pak tím v posledku vyprovokuj­e pogrom, a nikoli pokoj. Těžký úkol však leží i na bedrech našich tuzemských muslimů. Přesvědčit Česko, že mezi muslimy a aktuálními teroristy vraždícími se slovy Allahu akbar na rtech je podobná souvislost jako mezi katolickou církví a vrahouny z Irské republikán­ské armády.

Tohle musejí udělat muslimové a nikdo jiný. Nebude to jednoduché ani rychlé. Česká populace je nábožensky vlažná, skeptická až ostražitá i vůči tradičním křesťanský­m církvím, jež už staletí neprojevuj­í násilné sklony, a není duchovní osvětě příliš otevřená. Všichni potřebujem­e odvahu a čas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia