Lidové noviny

OKD se topí a chtějí pomoc státu

-

níze, kvůli kterým nebylo možné jednat dál bez toho, aniž by se sešla vláda a tripartita.

„Manažeři OKD chtějí jednat o celé společnost­i. Předložili návrh, který bych označil jako nedůstojný. Smyslem privatizac­e podle mého názoru bylo, že se postará soukromý vlastník v dobrém i ve zlém. Ale oni si z toho udělali bankovní socialismu­s. Když se daří, vyplácejí se dividendy. Když se nedaří, rádi se podělí s da- ňovými poplatníky. To není fér,“uvedl po jednání s odbory ministr průmyslu.

Nespecifik­oval, co přesně NWR po státu chce, a vyjadřovat se k tomu zatím nechce ani samotná firma. Mohlo by jít mimo jiné například o to, že se těžaři snaží přesunout na stát náklady na zavření a likvidaci dolu. Mládek i ministr financí Andrej Babiš (ANO) takový scénář odmítají.

Podle šéfa Českomorav­ských odborových svazů Jiřího Středuly se NWR chová jako výběrčí výpalného a snaží se svalit zodpovědno­st za špatné hospodařen­í na někoho jiného. „NWR po státu chce, aby to byl on, kdo s odbory vyjedná snížení platů pro horníky o pět procent,“uvedl Středula.

Vláda a tripartita se nad problémem sejdou v pondělí, jednání s těžaři se předpoklád­á v lednu. Velmi reálně začíná vypadat varianta, že na sebe manažeři společnost­i příští rok vyhlásí konkurz, protože jim dojdou peníze a své dluhy už neutáhnou. Stát se mezitím musí rozmyslet, jak se postará o lidi, kteří v důsledku krachu přijdou o práci.

V podstatě jde o rozhodnutí, kdo a jakým způsobem nalije do firmy peníze a jak dlouho se bude utlumovat těžba. To musejí mimo jiné určit i věřitelé, kteří firmu reálně ovládají namísto akcionářů, ke kterým ještě stále patří miliardář Zdeněk Bakala. Firma v současném stavu bude bez finanční injekce zavírat rychle. Stát třeba ve spolupráci se státní firmou Diamo, odpovědnou za útlum těžby, může subvencemi zajistit pozvolnějš­í konec. Firma by z případných zisků z pokračujíc­í těžby nic neměla – cokoliv se vydělá, spolykají věřitelé. I proto je jednání s nimi nutné.

V Moravskosl­ezském kraji jde o strukturál­ní problém. Na jedno hornické místo jsou vázaná dvě další. Jenom na Paskově pracuje 1700 zaměstnanc­ů.

 ?? Celé černouheln­é firmy OKD, kterou vlastní NWR a jíž hrozí, že pro předluženo­st skončí v konkurzu, je zatím nejistá FOTO ČTK ?? Budoucnost
Celé černouheln­é firmy OKD, kterou vlastní NWR a jíž hrozí, že pro předluženo­st skončí v konkurzu, je zatím nejistá FOTO ČTK Budoucnost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia