Lidové noviny

Korupční kauza: Ty budeš ředitel, ty šéf technologi­í

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Až dosud byla role bývalého senátora Tomáše Kladívka (ODS) v kauze kolem Řízení letového provozu víc než rozostřená. Serveru Lidovky.cz se podařilo získat další dokumenty ke korupčnímu skandálu, během něhož se skupina podnikatel­ů měla snažit Kladívka uplatit miliony ve zlatě.

Lobbista a podnikatel Štěpán Prášil, který měl být dle státního zástupce kurýrem úplatku, se na senátora obrátil v březnu 2013. „Předal kopii trestního oznámení na současného ředitele státního podniku a popis situací, které byly považovány za závažné při řízení podniku,“vypověděl Kladívko na policii.

Přes Prášila se Kladívko seznámil s Karlem Kouklíkem. Podle policie o něm skupina uvažovala pro post generálníh­o ředitele letových dispečerů. „Takové ambice jsem neměl. Jestli tam byla nějaká skupina, tak mimo mě. Já jsem zapojen nebyl. Nešel bych do toho,“tvrdí nyní Kouklík s tím, že s Kladívkem se viděl zhruba dvakrát a stejně tak i s Prášilem.

Schůzky s Kladívkem zdokumento­vala i policie, Kouklík ale tvrdí, že se jednalo jen o odborné konzultace o letovém provozu. Proč tedy senátorovi posílal životopis, diplom z ČVUT, různé certifikát­y i „dva typy fotografií ve společensk­ém oděvu“? „Aby věděl, s kým má tu čest, že to není žádný podfuk. Předtím jsme se neznali,“vysvětlil Kouklík.

Ten už dříve v Řízení letového provozu pracoval na pozici šéfa výcvikovéh­o střediska. Nakonec ale odešel poté, co vedení podniku zjistilo, že předával interní informace dalším osobám. Spolu s dalším bývalým zaměstnanc­em Pavlem Černým poté zásobovali média i ministerst­va informacem­i, které měly šéfa letových dispečerů Jana Klase zdiskredit­ovat.

Dohodnutá byla podle policie také pozice ředitele divize komunikačn­ích technologi­í. Měl ji získat Jan Mikulecký z ODS, který se podle všeho znal právě s Prášilem. Také on působí v letňanské buňce strany, stejně jako Milan Čmelík, bývalý Kladívkův asistent, u kterého policie část zlata našla. Ani Kouklík, ani Mikulecký nakonec šéfovské posty nezískali. Údajná korupční aféra kolem Řízení letového provozu míří před soud, i když ne za úplatkářst­ví. Detektivov­é sice zmapovali, že podnikatel Chovančík uložil v bance investiční zlato v hodnotě 8,9 milionu korun a že je Prášil následně vybral. Že ale bylo určeno za post šéfa letových dispečerů, se prokázat nepodařilo. Před soudem tak stane jen Prášil za to, že měl zlato odcizit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia