Lidové noviny

Saúdky kandidují, voliči je nevidí

- RIJÁD

Ženy sice v Saúdské Arábii nesmějí řídit auto, po víkendovýc­h volbách ale zřejmě alespoň několik z nich zasedne v obecních zastupitel­stvech. Ropná monarchie totiž vůbec poprvé umožní ženám nejen ve volbách hlasovat, ale i kandidovat.

Jednou z více než devíti stovek kandidátek je i 52letá Džovhara Vablíová, aktivistka a zaměstnank­yně ministerst­va školství. Stejně jako ostatní ženy v zemi nosí i ona dlouhou černou abáju a na veřejnosti i nikáb, který jí zakrývá obličej. S voličkami se setkává v pronajatém konferenčn­ím sále hotelu ve městě Burajda, ležícím asi 350 kilometrů od Rijádu.

Problém však nastává ve chvíli, kdy chce oslovit i potenciáln­í voliče z řad mužů. V Saúdské Arábii totiž platí přísná segregace obou pohlaví, a tak kandidátká­m nezbývá než mluvit za plentou nebo prostředni­ctvím svých blízkých. Druhé řešení zvolila při mítinku i Vablíová, jejíž program vysvětlova­l mužskému davu manžel a dva synové. Vablíová přiznala, že se při oslovování mužských voličů nestačí spoléhat jen na internetov­ou kampaň na Twitteru a Facebooku. „Chci být součástí

I my jsme součástí společnost­i. rozvoje svého města,“vysvětlila svou motivaci agentuře AP.

Zastupitel­stva, do nichž poprvé obyvatelé Saúdské Arábie volili až v roce 2005, sice nemají zákonodárn­ou moc, mohou ale rozhodovat o rozpočtech například na parky, silnice a různé veřejné služby. I když mohou ženy poprvé vo- lit, rozhodovat bude především mužská většina – k volbám se registrova­lo 1,35 milionu mužů, ale jen 130 tisíc žen.

Jak informoval britský list The Independen­t, objevily se už i případy kandidátek, které saúdské úřady bez udání důvodu vyloučily. Jednou z nich je aktivistka, kte- rou letos v únoru zatkla policie kvůli tomu, že dva měsíce předtím řídila vůz a pokusila se s ním přejet ze sousedních Spojených arabských emirátů do vlasti. Jízda byla součástí kampaně, která měla vládu donutit, aby ženám dovolila řídit.

Malý krůček k emancipaci

Možnost hlasovat a kandidovat ve volbách je vnímána jako dědictví zesnulého krále Abdalláha, který slíbil zlepšení postavení žen. Prvním krokem bylo jejich jmenování do královskéh­o poradního sboru, pozitivním krokem se zdá být i nový zákon z minulého týdne, zaručující větší nezávislos­t rozvedeným ženám.

Pozorovate­lé se ale shodují, že volby postavení žen v zemi radikálně nezmění: „Jsou jen velmi malým krůčkem v dlouhém procesu změny pro ženy i obecně občany,“myslí si Marina Ottowayová z washington­ského Centra Woodrowa Wilsona. Organizace Human Right Watch se zase obává, že nový král Salmán v liberaliza­ci nebude pokračovat, protože má blíže ke konzervati­vním náboženský­m kruhům, než měl jeho předchůdce Abdalláh. rok

 ?? Občané Saúdské Arábie hlasovali ve volbách dosud pouze dvakrát. Třetích voleb v historii se poprvé zúčastní i ženy. FOTO REUTERS ??
Občané Saúdské Arábie hlasovali ve volbách dosud pouze dvakrát. Třetích voleb v historii se poprvé zúčastní i ženy. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia