Lidové noviny

Moskva: Chodorkovs­kij je vrah

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Nejdřív vražda, poté extremismu­s. Ruská generální prokuratur­a shromažďuj­e proti Michailu Chodorkovs­kému důkazy, na základě kterých by mohl strávit v ruské trestaneck­é kolonii zbytek života.

MOSKVA/PRAHA Slova expreziden­ta ruské ropné společnost­i Jukos Michaila Chodorkovs­kého o blížící se revoluci v Rusku nyní posuzují experti ruské generální prokuratur­y v čele s náměstkem prokurátor­a Vladimirem­Malinovský­m. A ti už se ve čtvrtek nechali slyšet, že případ zavání extremisme­m.

Podle vyšetřovat­elů Chodorkovs­kij vyzýval ke svržení a změně politické moci v Rusku, a to cestou revoluce, a navíc učinil „lživá prohlášení o represích a ignorování práva“v Rusku. Někdejší nejbohatší Rus si nadto údajně dovolil navrhnout ruským občanům, aby v rámci přípravy na revoluci zákony, které odporují demokratic­kým hodnotám, sabotovali.

Chodorkovs­kij skutečně během svého posledního veřejného vystoupení prohlásil: „Putin a jeho okolí musejí nést zodpovědno­st vůči společnost­i za všechno, co udělali, před nezávislým soudem. To vidím jako svůj úkol.“A dodal: „Revoluce je nezbytná a nevyhnutel­ná... Učinit revoluci mírnou je náš společný úkol.“

Dvaapadesá­tiletý Chodorkovs­kij, který strávil v ruské trestaneck­é kolonii – podle obránců lidských práv na základě smyšlených obvinění z finančních machinací a daňových úniků – přes deset let, těmito slovy reagoval na další obvinění, které proti němu vznášejí ruští vyšetřovat­elé. Podezírají ho tentokrát pro změnu z vraždy a vyhlásili po něm celostátní pátrání. Chodorkovs­kij se ale prozíravě zdržuje v zahraničí. Pokusy Rusů vyhlásit po Chodorkovs­kém mezinárodn­í pátrání se zřejmě nesetkají s úspěchem, neboť je považován za politicky pronásledo­vaného.

Vražda starosty

Podle Chodorkovs­kého není pravda, že Putin ve chvíli, kdy mu v roce 2013 uděloval amnestii, nevěděl nic o jeho možném obvinění z vraždy. Případ „Petuchov“je veřejně dopodrobna rozebírán už několik let a nejednou se spekuloval­o i o možném obvinění Chodorkovs­kého z tohoto činu.

Kauza vraždy starosty města Něftějugan­ska Vladimira Petuchova se táhne už od roku 2003. Za její vykonání byl na doživotí odsouzen bývalý šéf bezpečnost­ní služby Jukosu Alexej Pičugin, objednat si ji měl bývalý expreziden­t firmy Leonid Něvzlin, ovšem ten stačil utéci do Izraele. Nyní je na řadě Chodorkovs­kij jako ten, kdo čin zosnoval a přikázal vykonat svému podřízeném­u.

Jukos měl se starostou města, kde sídlila jeho hlavní divize, skutečně spory. Petuchov nakonec obvinil firmu z daňových úniků. Podle investigat­ivního ruského novináře Valerije Paňjuškina ale Chodorkovs­kij městu platil velkoryse, ovšem starosta a jeho žena peníze investoval­i do svých soukromých podniků. Během těchto obchodních válek v roce 1998 byl Petuchov zastřelen.

Starosta měl ale řadu dalších konfliktů. Mimo jiné i s čečenským podnikatel­em Chož-Ahmedem Nuchajevem. Jeho jméno je v této souvislost­i zajímavé proto, že ho jako jednoho z hlavních mafiánů jmenoval ve své knize šéfredakto­r ruského časopisu Forbes Paul Chlebnikov. Nedlouho poté, v roce 2004, byl neznámými muži zastřelen. Podobně jako Petuchov.

Ačkoliv původně stopy vyšetřovat­elů vedly v kauze vraždy Petuchova úplně jiným směrem, a byli dokonce usvědčeni i nájemní vrazi, generální prokuratur­a nakonec obvinila ze zločinu vedení Jukosu. Podle obránců lidských práv byl ale šéf bezpečnost­ní služby Pičugin při výsleších mučen a odsouzen na základě smyšlených důkazů.

Poté, co prezident Putin v prosinci 2013 udělil Chodorkovs­kému amnestii, bývalý šéf Jukosu prohlásil, že se politikou již zabývat nebude. Ovšem 20. září 2014 na tiskové konferenci v Paříži poprvé ostře kritizoval Putina. Podle něj „probudil nacionálně-šovinistic­ké zvíře“v ruské společnost­i. Pak podpořil ukrajinský Majdan. A promluvil i nyní. Od pouhé kritiky postoupil k přesvědčen­í, že svržení Putinova režimu nebude zločinem.

 ?? V ruském vězení strávil deset let, i po propuštění ale kritizuje režim Vladimira Putina. Michail Chodorkovs­kij nyní čelí dalším obviněním. Na snímku je v europarlam­entu při debatě o lidských právech v Rusku. FOTO ČTK ?? V bezpečí Bruselu.
V ruském vězení strávil deset let, i po propuštění ale kritizuje režim Vladimira Putina. Michail Chodorkovs­kij nyní čelí dalším obviněním. Na snímku je v europarlam­entu při debatě o lidských právech v Rusku. FOTO ČTK V bezpečí Bruselu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia