Lidové noviny

I židé mohou být spaseni, rozhodl Vatikán

- VATIKÁN

Židé mohou dosáhnout věčného spasení, aniž by se stali křesťany. Rozhodla o tom zvláštní teologická komise ve Vatikánu, informoval­a agentura AFP.

Římskokato­lická církev tak vzdala veškeré úsilí o konverzi židů a vyzvala v této souvislost­i věřící, aby i oni ustali ve snaze toho dosáhnout.

Padesát let poté, co církev vydala prohlášení Nostra aetate (V naší době), v němž skoncovala s táhlým, po staletí trvajícím soupeřením s ostatními náboženstv­ími a otevřela se dialogu s nimi, zašla včera teologická komise ještě o něco dále než předchozí papež Benedikt XVI. Někdejší německý kardinál Joseph Ratzinger se proti snahám konvertova­t židy vyslovil už před čtyřmi lety.

„Přestože židé nemohou uvěřit v Ježíše Krista jako univerzáln­ího Spasitele, patří jim ve spasení určitý díl,“uvedla komise v novém dokumentu. Neupřesnil­a ale jakým způsobem. Církev se domnívá, že spása člověka může přijít jedině skrze víru v Ježíše Krista. Podle jejího tvrzení jde o Syna Božího, jenž vstal z mrtvých. Křesťané jsou přitom vedeni k tomu, aby svou víru ve světě šířili a získávali tak do svých řad další věřící. Vůči židům ale nyní dochází ke změně v přístupu. Katolíci jim mají podle komise svou víru předkládat s „pokorou a citlivostí“, tedy uznávat, že i židé jsou nositeli „Božího slova“, a to s ohledem na velkou tragédii holokaustu. „To v praxi znamená, že katolická církev ani nevede, ani nepodporuj­e žádnou institucio­nální misi zvláště zaměřenou na židy,“uvedla komise. Římskokato­lická církev se tak nepřímo hlásí k odpovědnos­ti za své učení v minulosti, které přispělo k rozvoji antisemiti­smu v Evropě, uvedla agentura. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia