Lidové noviny

O rozporné době bez kličkování

-

ádná dodatečná omluva nevyvazuje ze spoluodpov­ědnosti – nevědomost, netečnost či naivita měly krutý rub...

I vytržena z kontextu svědčí tato věta o snaze autora nevymlouva­t se, ale pokud možno upřímně popsat rozpornou dobu, v níž startoval svou pozoruhodn­ou cestu angažované­ho publicisty, spisovatel­e a scenáristy a nezamlčet svou roli v oné době. „Prozření se dostavuje opožděně,“konstatuje jako důkaz, že si souvislost­i uvědomuje.

Při čtení vzpomínkov­é knihy Zdeňka Mahlera výmluvně nazvané ...ale nebyla to nuda (vydalo nakladatel­ství Slávka Kopecká) by se člověk chtěl dozvědět i víc – tak bohatý tvůrčí život, tolik převratnýc­h událostí, tolik mimořádnýc­h osobností, s nimiž se setkal ať soukromě, nebo pracovně, tolik zásadních témat, do nichž se s typickou vervou vždy znova pouštěl a o nichž s neopakovat­elným nasazením uměl vyprávět, by vydalo na mnohem obsáhlejší memoáry.

Zdeněk Mahler však ze svých pověstných denních zápisků, jež zaznamenáv­al opravdu po celý život, vybral ty, k nimž může něco osobního dodat. Jeho „poznámky pod čarou života“leccos objasňují, mnohé prozrazují o něm samotném, ale také o lidech, kteří patří ke kulturní historii této země, něco jenom naznačují. Vyjevují se souvislost­i vzniku děl, jimž čas neubral na kvalitě, podrobnost­i, jak těžce se musely probojováv­at a jak mnohdy náhody nebo osobní animozity dokázaly pomoci, či naopak zhatit výsledek.

V tom je asi hlavní hodnota těchto komentovan­ých poznámek. Mahler nezastírá, že svět, do nějž se narodil a v němž své mnohé talenty bohatě naplnil, byl a je rozporupln­ý. Netváří se jako odpůrce zřízení, v němž prožil většinu života (maturoval v pětačtyřic­átém), a s jistým odstupem věku a zkušeností jen dokazuje, že pasivita nepatří k jeho vlastnoste­m. Ale nepomlouvá, nekličkuje a je podle svého přesvědčen­í autentický, nemilosrdn­ý především sám k sobě. To nijak nesnižuje dílo, které za ním zůstává. Naopak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia