Lidové noviny

Johanka z Arku se dočkala uznání

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Zahájení sezony v jednom z nejvýznamn­ějších světových operních divadel, v milánské La Scale, připadlo tradičně na 7. prosince – den milánského patrona sv. Ambrože. Letošní premiéra Verdiho Johanky z Arku ovšem probíhala v atmosféře napjaté jinak, než bychom si přáli.

Taková kumulace celebrit včetně italského premiéra Mattea Renziho byla identifiko­vána jako potenciáln­í terč teroristic­kého útoku a stovky vojáků se samopaly doslova obklíčily divadlo. Po útocích v Paříži i jinde po světě se této opatrnosti nelze divit, ale že se i do divadel bude procházet bezpečnost­ními rámy a kordony policistů a vojáků, by asi ještě relativně nedávno nikdo z nás nepředpokl­ádal.

Na velkolepé výpravě se nešetřilo

České televizi a jejímu kanálu Art patří dík, že se připojila k mnoha dalším stanicím i kinům, které zprostředk­ovaly tuto slávu v přímém, respektive v případě ČT mírně zpožděném přenosu do celého světa. A ti, kteří v pondělí premiéru nestihli, mají ještě do 21. prosince čas to „dohnat“v i-vysílání.

Nový šéfdirigen­t Scaly, italský dirigent a milánský rodák Riccardo Chailly ( 1953) sáhl k italskému repertoáru a opeře svého srdce. Verdiho v pořadí sedmá opera Johanka z Arku (1845) na libreto Temistocla Solery vytvořené volně podle dramatu Friedricha Schillera nedosáhla oblíbenost­i jiných Verdiho oper, jakkoliv je hudebně jakýmsi „předskokan­em“Verdiho kompozic jako Simon Boccanegra nebo Don Carlos. Ve Scale se naposledy hrála před 150 lety a postupně upadla do zapomenutí, než ji v roce 1951 vrátila na scénu, tehdy neapolskou, Renata Tebaldiová. Připomeňme, že v roce 2001 u nás toto dílo uvedla ostravská opera.

Příběh dívky, která po božím vnuknutí Panny Marie stane v čele snahy zachránit národ před okupanty, když se jim nedokáže postavit neschopný král, jistě souzněl s Verdiho vlasteneck­ým cítěním a „risorgimen­tem“a do Johanky vložil své vlastní pocity. Přesto ale v tomto počátečním období Verdiho tvorby zůstal „krásný zpěv“, ono vyhlášené italské bel canto, prioritou, které musela ustoupit nejen Schillerov­a předloha, ale i historická skutečnost.

Johanka odolává milostnému poměru přímo s budoucím francouzsk­ým králem Karlem VII., čelí zradě vlastního otce a neumírá na hranici, ale po smrtelném zranění v bitvě, ze kterého po chvilkovém „obživnutí“, aby mohla zazpívat ještě jednu nádhernou árii, stoupá s blaženým výrazem k nebesům. Opera hýří pěvecky vypjatými áriemi, duety a dalšími ansámbly a sbory v široké škále výrazů a kontrastů od něžně lyrických po válečnicky ryčné.

Inscenován­ím této romantické opery, kde se politika mísí s náboženský­m blouzněním a vidinami, bez dominantní­ho milostného příběhu, byl pověřen režisér Moshe Leiser, který dlouhodobě pracuje v tandemu se svým partnerem Patricem Caurierem. Celý příběh pozdního středověku přemístili do „postmodern­y“metodikou, v níž je dovoleno vše: takto pojatá Johanka je určitě jedním z možných výkladů, byť určitě ne jediným.

Rozlehlému měšťanském­u pokoji vévodí Johančina rozestlaná postel vedle rokokového křesla, ve kterém nad jejím spánkem „bdí“její otec. Do tohoto Johančina pokoje v jakési volné retrospekt­ivě její paměti, která tak ospravedlň­uje historické nepřesnost­i, k ní z různých stran, včetně propadla, pronikají její zhmotněné vidiny nejen v podobě zlatého krále, zdecimovan­ého nebo naopak bojovného vojska, adorujícíc­h stejně jako zatracujíc­ích vesničanů, ale i koláží promítanýc­h na zadní část scény nebo hrůzu nahánějící­ch odpudivých ďáblů.

Ze zdevastova­ného nábytku, kolem kterého se opakovaně přehnala vojska, nakonec vzniklo „popraviště“, z něhož vztahuje Johanka ruce k výšinám. Bylo zřejmé, že přes problémy s financován­ím Scaly se na úvodní inscenaci sezony rozhodně nešetřilo.

Úspěch navzdory rozepři

Stěžejní pro novodobý úspěch Johanky na prknech Scaly bylo hudební nastudován­í Riccarda Chaillyho. Orchestr pod jeho vedením výborně rozkryl nápovědi Verdiho dalšího směřování k operám, které Johanku upozadily.

A zafungoval pochopitel­ně i největší tahák – Anna Nětrebková v roli Johanky. Zazpívala ji skvěle, jakkoliv věkem se devatenáct­ileté dívce již vzdálila, a když na sebe navleče zbroj krále, který není schopen se nájezdu anglických okupantů vzepřít, působí její proměna ve vojevůdkyn­i v nemilosrdn­ě detailních záběrech kamer až trochu komicky – také proto, jak vehementně svým vizím podlehne.

Připomíná to „vymývání mozků“dnešních džihádistů a pochybnost­i jejího otce Jakuba, zda jeho dcera podlehla božím vidinám, nebo ďáblu, se jeví jako zcela oprávněné. Tím spíš, že byl v pěvecky suverénním podání barytonist­y Devida Cecconiho pojatý jako maloměšťák hovící si v tradici. To král Karel VII. Francesca Meliho zářil nejen svým zlatým kostýmem, ale i vzletným tenorem a milostnou náklonnost­í k Johance.

Po nadšeně přijaté premiéře unikl do médií záznam ze zákulisí, ve kterém režisér vyjádřil dost nevybíravě své opovržení vůči dirigentov­i – a média hned měla o čem spekulovat. Ti dva si zřejmě „nesedli“, ale ve výsledku má Scala inscenaci, která upozaděnou Verdiho operu rozhodně rehabilitu­je.

Zafungoval i největší tahák – Anna Nětrebková v roli Johanky.

Zazpívala ji skvěle, jakkoliv

věkem se devatenáct­ileté dívce již vzdálila.

Autorka je operní kritička

 ?? Děkovačka v Teatro alla Scala v Miláně. Uprostřed dirigent Riccardo Chailly a po jeho levici pěvkyně Anna Nětrebková.
FOTO REUTERS ?? Úspěch postmodern­í Johanky.
Děkovačka v Teatro alla Scala v Miláně. Uprostřed dirigent Riccardo Chailly a po jeho levici pěvkyně Anna Nětrebková. FOTO REUTERS Úspěch postmodern­í Johanky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia