Lidové noviny

Rychlé prachy pro teroristy

-

Zdá se, že mocné finanční skupiny prosazujíc­í bezmezný liberalism­us a co nejmenší regulaci ze strany státu jsou nepoučitel­né. A politici, kteří je poslouchaj­í, a teď nerozebíre­jme proč, začínají vymýšlet různá omezení až poté, co nastane katastrofa. Stalo se to v roce 2008 po pádu obří banky Lehman Brothers, která způsobila několik let trvající ekonomicko­u recesi, nemluvě o tom, kolik tisíc miliard veřejných peněz nejen v USA, ale i v Evropě bylo zapotřebí k tomu, aby nezkolabov­al celý finanční systém.

Píšu o tom proto, že po teroristic­kém útoku v kalifornsk­ém San Bernardinu se ukázalo, že nedůsledná regulace finančních institucí může způsobit i vážnou bezpečnost­ní hrozbu a smrt mnoha nevinných lidí. V rámci vyšetřován­í střelby, při níž 2. prosince zradikaliz­ovaní muslimové Syed Farook (28) a Tashfeen Maliková (29) zabili 14 lidí a mnoho dalších vážně zranili, vyšlo najevo, že manželé si vzali půjčku ve výši 28 tisíc dolarů u jedné alternativ­ní, tzv. P2P (peer to peer), online úvěrové společnost­i. Firma Prosper, která patří mezi největší v USA, Farookovi půjčku, která neměla být nikdy splacena, poskytla 18. listopadu, tedy dva týdny před masakrem.

Systém P2P je poměrně nový a populární, nejen proto, že je alternativ­ní a digitální, ale i z důvodu, že umožňuje za pár dnů získat hotovost. Tvoří ho dvě skupiny, prv- ní jsou lidé, kteří si chtějí peníze půjčit, druhou ti, kteří svoje prostředky chtějí výhodně zhodnotit tím, že je někomu poskytnou. Útok v San Bernardinu okamžitě vyvolal otázky, zda tento rychle rostoucí úvěrový trh neměl být přísněji regulován, přestože na firmy, včetně dotčené společnost­i Prosper, se už dnes vztahují opatření proti praní špinavých peněz a financován­í terorismu. Podobné případy, jak informoval­a agentura Reuters, se už objevily i dříve, sebevražed­ní atentátníc­i si často berou superrychl­é půjčky, z nichž pak financují teroristic­ké akce. Američtí vyšetřovat­elé tvrdí, že i útočníci ze San Bernardina použili tuto osvědčenou metodu.

Alternativ­ní digitální finanční odvětví nemá dobrý rok, dokonce i oblíbená virtuální měna bitcoin byla spojována s terorismem, Islámský stát prý s její pomocí financoval některé akce v zahraničí. Velké hackerské skupiny západního světa, jako je Anonymous, Ghost Security Group, Binary Sec a další, vyhlásily válku teroristům. Hacktivist­é napadají webové stránky a účty na sociálních sítích, kde narazí na spojení s Islámským státem. Odhalili i třímiliono­vý (v dolarech) bitcoinový účet Islámského států a další stránky na tzv. dark netu (internetov­é podsvětí), přes které teroristé shromažďov­ali peněžní dary.

Nejen USA, ale také EU a Česká republika si hrozby vyplývajíc­í z neexistují­cí regulace takových půjček uvědomuje. Ministerst­vo financí již připravilo zákon (má platit už příští rok) o úvěru pro spotřebite­le, který zahrnuje i regulaci poskytovat­elů půjček P2P. Zda kvůli teroristic­kým hrozbám budou zapotřebí přísnější regulace, ukáže čas, ale asi se tomu nevyhneme.

Sebevražed­ní atentátníc­i si

často berou superrychl­é půjčky, z nichž pak financují teroristic­ké akce. Američtí

vyšetřovat­elé tvrdí, že i útočníci ze San Bernardina použili tuto osvědčenou

metodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia