Lidové noviny

Česká ulička

Praha nezradí Slováky, ale vůči Němcům je opatrná

-

Zrada to nebude. Češi podle zdrojů LN příští týden na summitu Evropské unie podpoří „vzpouru“střední a východní Evropy proti rozšíření plynovodu Nord Stream. A to v situaci, kdy už právě slovo „zrada“v souvislost­i s českým postojem párkrát zaznělo. Vláda se nepřipojil­a k odmítavému dopisu, který do Bruselu zaslali Slováci, Maďaři, Poláci, Rumuni a zástupci pobaltskýc­h států. Těm všem vadí, že přímé dodávky plynu podmořskou cestou do Německa posilují Rusko a oslabují dosavadní tranzitní země v celé střední a východní Evropě.

Pokud jde o český postoj, na první pohled šlo o jakýsi omyl. Příslušnéh­o jednání vlády se nezúčastni­lo dost ministrů, většina zástupců hnutí ANO se zdržela hlasování a návrh připojit se ke Slovákům a spol. tak nezískal potřebnou podporu. Ministr financí Andrej Babiš už před hlasováním oznámil konflikt zájmů, protože v Německu podniká a jeho firmy tam odebírají plyn. Později Babiš vyčetl vládním kolegům ze sociální demokracie, že vinni jsou oni. Jejich částečná neúčast naznačuje, že projednává­ní celé záležitost­i minimálně podcenili.

Ať tak či onak, tato vládní historka je také svědectvím o české vychytralo­sti. Názorově máme sice blízko k zemím Visegrádu, ale dáváme si bacha, abychom si to nerozházel­i ani v Německu. Snad bychom mohli mluvit o chytré české uličce – míč máme stále pod kontrolou.

Horší je, že někdy nemáme jasno ani v tom, jaké jsou vlastně české zájmy. Bývalý polský ministr zahraničí Radosław Sikorski přirovnal už původní Nord Stream k paktu Molotov–Ribbentrop z roku 1939, kterým si Němci a Sověti rozdělili jeho zemi. Češi naopak pragmatick­y umožnili vybudovat tuzemské napojení na Nord Stream – plynovod Gazela.

Na plynovodu Nord Stream 2 bychom ekonomicky vydělat mohli – v případě, že se v plynové krizi ocitnou naši východní sousedé a Ukrajina. Plyn poputuje opačným směrem ze západu na východ přes české území. Ve skutečnost­i se ale budou smát hlavně v ruském Gazpromu. Závislost na něm takto opravdu neomezíme. Jan Žižka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia