Lidové noviny

Klíč drží Čína

Jak smog v Pekingu souvisí s jednáním v Paříži

-

Dohodnou se státy v Paříži na rázném omezení emisí, či ne? Soudný člověk na odpověď ještě nesází. Ve hře je stále dost detailů i neznámých. Ale fakt, že Peking zažil největší smogový alarm (až včera odvolal nejvyšší stupeň), tu možná sehraje svou roli. Ta kalamita postihla areál, kde žije přes 300 milionů lidí – a to už je populace celých USA.

Pryč jsou časy, kdy hlavním znečišťova­telem i motorem nápravy byl Západ, zejména průmyslová Evropa. To platilo ještě v 90. letech, když se pilovala dohoda z Kjóta. Jenže teď už Evropa není ani součástí problému, ani součástí řešení – tedy je, ale ve velmi malé míře. Právě to ilustruje smogová kalamita v Pekingu, ač její souběh s konferencí v Paříži je náhodný.

V roce 2007 i LN psaly, že největším znečišťova­telem planety se stala Čína – o fous před USA. Působilo to jako přelom podobný tomu, že Čína už je největším vývozcem planety. Ale pak se vývoj ještě urychlil. Nyní se podíl Číny na globálních emisích blíží 30 procentům, kdežto USA jsou na 15 procentech a Evropa klesá pod 10 procent. Jinými slovy: i kdyby Evropa své fosilní technologi­e úplně vypnula, globální emise by neklesly ani o 10 procent. Je v situaci, jako kdyby muslimské země chtěly snížit globální spotřebu alkoholu – prosadit cosi, v čem samy nejsou ani součástí problému, ani součástí řešení.

Realita emisí je taková, že hlavní součástí problému i řešení je Čína. A kalamity smogu v Pekingu ukazují, že i Číně to dochází, aniž by ji Západ musel indoktrino­vat. Země pořádající zimní olympijské hry v roce 2022 (když už při letních v roce 2008 měla problémy) nemůže znečištění tohoto rozsahu riskovat. A nemůže je riskovat ani země, která je sice formálně vzato stále komunistic­ká, ale v níž s růstem HDP narůstá i střední třída – svým počtem i vlivem. Jinými slovy: v Číně posiluje vrstva obyvatel, pro niž je blaho vlastních rodin a dětí větším motorem a motivací než závěry stranickýc­h sjezdů.

Při vší úctě ke snahám Evropy o snížení globálních emisí je klíčem k dohodě Čína. Smog v Pekingu s tím kauzálně nesouvisí, ale napovídá mnohé. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia