Lidové noviny

Neliberálo­vé na postupu

-

zaslouží si prý Právo a spravedlno­st stejné zacházení.

Lorenzo Bini Smaghi píše na svém blogu pro FT o společném evropském pojištění vkla-

dů.

Vcelku všeobecně se ví, že zatím v případě eurozóny nemůžeme mluvit o plnohodnot­né bankovní unii, protože bankovní unie by muselamít společné pojištění vkladů.

Proti tomu je však Německo, které je přesvědčen­o, že existuje jasná spojitost mezi stabilitou bank a suverénním dluhem, resp. stavem veřejných financí, který je všude horší než v Německu. Německo se obává, že jeho daňoví poplatníci by museli zachraňova­t banky v rozpočtově laxnějších zemích. Proto dokonce odmítlo i nedávný ná- vrh EK, která chtěla spustit společné pojištění vkladů až v roce 2025.

Smaghi tvrdí, že první banky, které musel po roce 2008 zachraňova­t stát, byly z Belgie, Nizozemska a Německa a s jejich držením státních dluhopisů to nemělo nic společného. Také další vlna – Kypr, Španělsko a Irsko – souvisela s excesivním půjčováním soukromému sektoru. Za druhé se banky nemohou ubránit vlivu suverénníh­o dluhu na jejich bilanci, protože rating privátního dluhu v menších ekonomikác­h koreluje s ratingem státního dluhu.

Společné pojištění vkladů v konkrétní zemi se navíc nemusí od začátku týkat všech bank apod.

Ramesh Ponnuru se na serveru Bloombergu vrací k Trumpovu kritizovan­ému nápadu, že zavře Ameriku muslimům, a dodává dvě věci. Když Trump tvrdí, že se opírá o průzkumy, je pravda, že se Američané bojí muslimské migrace a terorismu. Jakkoli je pravděpodo­bnost, že z muslima se stane terorista, vyšší, než že se v teroristu obrátí buddhista, zákaz nic neřeší. Dokonalá ochrana před terorismem neexistuje a podobný zákaz by podkopal americké ideály i cíle zahraniční politiky.

Co se integrace týče, faktem je, že mnoho muslimů nevěří v nábožensko­u toleranci. Něčemu podobnému čelili v 19. století katoličtí migranti, protože američtí nativisté tvrdili, že katolická církev je netolerant­ní a neuznává nábožensko­u svobodu.

Nakonec to dopadlo dobře a katolíci americký liberalism­us nerozvráti­li, ale spíše americký liberalism­us liberalizo­val katolickou církev díky tomu, že Američané zůstali tolerantní. Kdyby tehdy zvítězil zákaz katolické migrace, přišli by Američané o desítky milionů talentů a o možnost šířit své hodnoty.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia