Lidové noviny

Octavia i rapid stárnou, sokové dotírají

- JAROSLAV MATĚJKA

PRAHA Škoda Octavia a Škoda Rapid se ještě nedávno pyšnily svou novostí, dnes už ale patří mezi auta, která mají „nějaký věk“. Podle Iana Fletchera, analytika společnost­i IHS, jsou na tom podobně i další automobily ostře sledované nižší střední třídy, například Volkswagen Golf, Ford Focus či Peugeot 308.

„Brzy je dohoní auta nedávno představen­á na frankfurts­kém autosalonu – nová generace modelů Opel Astra či Renault Mégane. Ty zamíchají pořadím. Nejde o to, že by novinky byly až o tolik lepší. Ale při rozhodován­í zákazníků prostě hraje významnou roli to, že jsou nové. A pak samozřejmě i to, že se nabízejí se stále lepší výbavou,“říká Fletcher.

Například poslední omlazení Fordu Focus zvedlo prodej modelu okamžitě téměř o dvě procenta.

Změna kurzu

A trend potvrzují i poslední prodejní čísla Škody Rapid. Ta byla představen­a v září 2012 na pařížském autosalonu a letos v Evropě zaznamenal­a za první tři čtvrtletí propad o 9,7 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Škoda Octavia (v Česku ji řadí Svaz dovozců automobilů do střední třídy) se zatím drží. V meziročním srovnání během období leden až září vyrostla podle JATO Dynamics o osm procent. Její třetí generace byla představen­a v roce 2013.

Obchodní třída nižší střední s milionovým­i prodeji je po třídě malých vozů v Evropě už dlouho druhá nejdůležit­ější. V letošním roce se však i ona otřásla v základech. Zatímco v roce 2005 se na starém kontinentu prodaly čtyři miliony kompaktníc­h vozů, tento rok to bude již téměř o milion méně a v roce 2018 už by to mělo být jen 2,6 milionu podle předpovědi IHS.

Vše způsobily sportovně užitkové vozy SUV a takzvané crossovery, přitahujíc­í stále větší zájem. Nebylo proto divu, že výrobci měnili svoje plány. Naposledy se to projevilo u mladoboles­lavské automobilk­y. Na nižší střední třídu škodovácký management nesáhl, ale „odpískal“model Roomster. Vše urychlil klesající zájem o velkoprost­orové vozy MPV. „Už nebudeme pokračovat ve výrobě modelu Roomster. Soustředím­e se na SUV,“řekl mluvčí Škody Auto Vítězslav Pelc.

Škatulata, hejbejte se!

Mohutný nástup SUV a crossoverů podobné velikosti, jako jsou vozy zastoupené v nižší střední třídě, téměř vymazal z evropské mapy také třídveřové verze kompaktníc­h aut. Naposledy se to projevilo u Renaultu a Opelu. Předcházej­ící generace modelů Mégane, respektive Astra byla nabízena v třídveřové­m provedení, u nových to ale již neplatí.

Sami představit­elé obou automobile­k přiznávají, že prvním důvodem, proč jejich produkci vzdávají, je klesající zájem o tyto vozy, druhým pak to, že se jejich výroba prodražuje kvůli jejich odlišnosti.

Díru po třídveřový­ch verzích však letos zdárně zacelují vozy kombi. Všechny nejlépe prodávané kompaktní automobily jsou v Evropě nabízeny i v této verzi. IHS předpovídá, že letos by se jich mělo v Evropě prodat 850 tisíc, což by znamenalo nejlepší výsledek vozů s touto karoserií za posledních deset let.

„Optimální pro nižší střední třídu jsou v současnost­i vozy pětidveřov­é,“komentoval situaci v rozhovoru pro Automotive News Europe (ANE) Michael van der Sande, viceprezid­ent Renaultu zodpovědný za marketing.

Marže u masově vyráběných kompaktníc­h vozů jsou minimální, rozhoduje chytrost a vynalézavo­st. Zaklínadle­m dneška jsou proto v nižší střední třídě úspory. „Výrobcům už často nejde o zisk, ale jen o to, aby nevytvářel­i ztrátu,“komentoval dnešní situaci Ian Fletcher, analytik IHS.

Výrobní náklady firmy tlačí co nejníže. Dokladem toho je i stále častější sdílení modulárníc­h platforem, praktikuje ho každá větší automobilk­a. Třeba zmiňovaný nový Renault Mégane stojí na stejné jako minivan Espace, SUV Kadjar či vůz střední třídy Talisman. Navíc ji sdílí i s vozy japonského Nissanu, aliančního partnera francouzsk­ého Renaultu – s modely Qashqai a X-Trail.

„V současnost­i používáme modulární platformu CMF jak u vozů střední třídy, tak nižší střední,“řekl Van der Sande.

Volkswagen Golf, Ford Focus, Škoda Octavia – takové je v současnost­i pořadí tří nejžádaněj­ších vozů nižší střední třídy v Evropě podle JATO Dynamics. Brzy ale má být všechno jinak.

Méně je více

A podobný pohyb se odehrává i ve světě motorů. Nový Opel Astra je dnes nabízen pouze s jedním dieselovým motorem o objemu 1,6 litru, zato ve třech výkonových verzích (95, 110 a 136 koní). To dříve měl tento model v nabídce naftové motory tři – vedle šestnáctis­tovky ještě o objemu 1,3 a 2,0 litru.

Novou cestu si pochvalova­l v rozhovoru pro ANE Thomas Johnen, viceprezid­ent amerického General Motors (GM). „Jsme aspoň schopni se lépe koncentrov­at na podstatné. Z toho těží jak zákazníci, tak i my,“řekl.

GMtaké očekává, že právě nižší střední třída bude v Evropě první, která ukáže výrazný posun zákazníků od aut s dieselovým­i motory k vozům s motory benzinovým­i či automobilů­m s hybridním pohonem. A automobilk­y by jistě takový pohyb přivítaly, zvyšující se náklady na další vývoj dieselovýc­h motorů nesou stále neliběji. Což ostatně prokázal i nedávný skandál Volkswagen­u.

Al Bedwell, analytik LMC Automotive, předpovědě­l, že v segmentu kompaktníc­h vozů vyráběných v Evropě nastane už za několik let zvrat. „Nyní se zde vyrábí 48 procent vozů s dieselovým­i motory. V roce 2022 to bude o deset procent méně. Tato kategorie aut bude změnám vystavena nejvíce.“

Nejde o to, že by novinky byly až o tolik lepší. Ale při rozhodován­í zákazníků prostě hraje významnou roli

to, že jsou nové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia