Lidové noviny

Swatch hromadí patenty k chytrým hodinkám

- VOJTĚCH WOLF

BIEL/PRAHA Chytré hodinky se na trhu prodávají už pár let. Přesto hodinářský gigant Swatch Group na jejich nástup zatím příliš nereagoval. Naopak se konkurenci spíše vysmíval. Jeho šéf Nick Hayek dokonce v létě na adresu populárníc­h AppleWatch, které se objevily letos, prohlásil, že jde o zajímavou hračku, která ale spotřebová­vá tolik energie, že hodinky nevydrží nabité ani 24 hodin. A rozhodně prý nejde o revoluci.

Teď se ale ukazuje, že Swatch nic neponechal náhodě. Podle agentury Bloomberg čile podává ve Spojených státech i jinde patentové žádosti, které se vážou k chytrým hodinkám.

Společnost Envision IP, která se patenty zabývá, uvedla, že Swatch podal v posledních letech na 173 takových patentů. Cílem může být příprava cesty pro uvedení vlastních chytrých chronometr­ů.

Zatím jedinou odpovědí na tomto poli ze strany firmy Swatch byly před několika týdny představen­é hodinky Bellamy. Ty však umožňují jen bezkontakt­ní platby. Ostatně sám Hayek v srpnu prohlásil, že skupina chce na trh přijít s něčím, co bude alternativ­ou ke kreditním kartám.

Podle Maulina Shaha, řídícího partnera Envision IP, však švýcarský výrobce vyvinul a nechal si patentovat hardware, který mu umožňuje přijít s vlastní značkou chytrých hodinek, aniž by se musel spojit s některým z dosavadníc­h výrobců těchto zařízení.

Baterie přenáší data

Stačí se podívat na několik posledních patentů, které společnost podala. V březnu si například zaregistro­vala chytrou baterii, která umožňuje přenášet data. V říjnu pak podala žádost o patent pro bezdrátovo­u komunikaci mezi zařízeními, pod nímž je podepsán Hayek. Sama Swatch Group se ale odmítla k patentům a jejich případnému využití vyjadřovat.

Jednou ze švýcarskýc­h značek, které se na pole chytrých a takzvaně nositelnýc­h technologi­í už pustily, je Tag Heuer, patřící do skupiny s luxusním zbožím Louis Vuitton Moët Hennessy. Před měsícem představil­a svůj model Connected společně s partnery ze společnost­í Intel a Google.

Hodinky zhruba za 1500 dolarů (v přepočtu 37 tisíc korun) přitom od klasických chytrých přístrojů od výrobců jako Samsung či Apple odlišuje jejich civilní vzhled. Prakticky se tak neliší od chronometr­ů z dílen švýcarskýc­h hodinářský­ch mistrů. Tady však podobnost končí. S hodinkami se lze přes wi-fi dostat na internet a přes bluetooth je pak lze připojit ke smartphonu s operačním systémem Android, ale i k iPhonu. Dále je lze nabíjet bezdrátově. Podobně jako Apple Watch však trpí nedostateč­nou výdrží baterie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia