Lidové noviny

Pivovary se přou o ležák

Výrobci musejí označovat piva jako ležák, i když jím nejsou. Ministerst­vo chystá nové definice

- MIROSLAV PETR

PRAHA Slavný český ležák – pivo, které se z Plzně rozšířilo za hranice a tvoří už na 70 procent světové produkce – nemusí být ve skutečnost­i ležák. Toto pojmenován­í totiž musejí dávat pivovary na etikety i v případě, že v lahvi není české spodně kvašené a dlouho zrající pivo, ale naprosto odlišný typ – například pšeničné nebo jiné svrchně, a tedy rychleji kvašené pivo, známé z Anglie, Belgie či Ameriky. Podle vyhlášky, ve které ministerst­vo zemědělstv­í rozlišuje jednotlivé druhy piv, je ležák zkrátka úplně každé pivo, které má stupňovito­st v rozmezí 11 až 12,9.

Pokud sládek v tomto rozmezí uvaří třeba svrchně kvašené pšeničné pivo, musí ho stejně označit jako ležák. A k tomu přidá slovo „pšeničný“.

Pivovary chtějí už roky toto matoucí označování změnit. Ministerst­vo, které právě dokončilo návrh nové vyhlášky (měla by platit od poloviny příštího roku) a přichází s definicí nových druhů piv, však ponechává ležák beze změny.

Odborníci se smějí

„Jde o patvar, kterému se odborníci, včetně našich kolegů v zahraničí, smějí. Já tak například musím jako ležák označovat svůj dvanáctist­upňový California Ale. To je, jako kdybyste z hlediska rasy označili člověka za černého bělocha nebo bílého černocha,“kroutí hlavou plzeňský sládek a majitel minipivova­ru Joe’s garage beer Josef Krýsl.

„Je to naprostý nesmysl, ale legislativ­a to tak bohužel zatím nařizuje,“komentuje situaci ředitel náchodskéh­o pivovaru Primátor Josef Hlavatý. Primátor má šestnáctip­rocentní, tedy mezi českými průmyslový­mi pivovary zřejmě největší podíl svrchně kvašených piv na své produkci.

Zmatená legislativ­a

Dlouho nebyl s názvosloví­m problém. V Česku se vařila v drtivé většině jen spodně kvašená a ve světě proslavená piva českého typu. Před lety ale začala, především díky rostoucímu počtu minipivova­rů a jejich inspiraci v zahraničí, stoupat také obliba různých typů, jako je weizen – pšeničné, stout (například Guinness), india pale ale (a další typy „ejlů“), vařených z jiných typů obilovin, chmele i kvasnic.

Na to reagoval kromě minipivova­rů nejen náchodský Primátor a další větší výrobci, ale i ti obří. Včetně třeba skupiny Heineken (vaří například Krušovice pšeničné) či lídra Plzeňského Prazdroje (pšeničné svrchně kvašené pivo Fénix). I oni musejí na etiketě uvádět, že jde o ležák.

Legislativ­a zkrátka neřeší zásadní rozdíly v chuti, surovinách ani způsobu výroby, ale pouze kategorie podle stupňovito­sti (podílu pevných látek v mladině před kvašením). Takže vyhláška zná jen stolní piva (do 6°), výčepní (7° až 10°), ležáky (11° až 12°), speciály (13° a více) a portery (tmavé nad 18°).

Na odlišné styly výroby reaguje ministerst­vo až nyní, kdy v rámci návrhu vyhlášky o požadavcíc­h na nápoje zavádí nové definice a mění některé staré.

„Změny zohledňují nové metody výroby piva a požadavky na jejich označování, a to včetně produkce zminipivov­arů,“říká mluvčí resortu Hynek Jordán.

Důvody, proč vyhláška ponechává matoucí označení u ležáků, však nesdělil. Mezi lidmi z branže se spekuluje o údajných obavách z toho, že by výraz, na který je české pivovarnic­tví hrdé, zmizel z legislativ­y.

Nerozlišuj­í ani pivní velmoci

Kategorii ležák, respektive lager, však nerozlišuj­í podle stupňovito­sti v legislativ­ě ani takové pivní velmoci, jako je Rakousko nebo Německo. Mají v tomto rozmezí výraz silné nebo plné pivo. Označení ležák také používají, ale mohou tak být dobrovolně popsána piva s rozdílnou stupňovito­stí. A především jen ta, která skutečně jsou ležákem. A to navrhuje také Českomorav­ský svaz minipivova­rů.

„Vyhláška je nyní vmeziresor­tním připomínko­vém řízení a ještě se pokusíme změnu prosadit. Jde zkrátka o to, abychom nemuseli povinně používat termín ležák u piv, která mají s ležákem pramálo společného,“uvedl šéf svazu Jan Šuráň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia