Lidové noviny

Nord Stream štěpí evropské lídry

- JAN ŽIŽKA

PRAHA Bude Brusel „přisluhova­čem“Němců, jak mnozí očekávají, nebo se připojí na stranu střední a východní Evropy? Odpověď je třeba hledat někde uprostřed – projekt rozšíření podmořskéh­o plynovodu Nord Stream rozštěpil nejen členské země EU, ale i čelní představit­ele evropských institucí.

Projekt Nord Stream 2 předpoklád­á vybudování třetího a čtvrtého potrubí. Tím se kapacita této přímé cesty strategick­é suroviny z Ruska do Německa zdvojnásob­í. Doplatily by na to nynější tranzitní země, přes něž putuje ruský plyn na Západ – zvláště Ukrajina, Slovensko či Polsko. Právě ony proti rozšíření Nord Streamu, které chystá ruský Gazprom ve spolupráci se západoevro­pskými firmami, protestují. Postoj Prahy byl zatím váhavý a nejednozna­č- ný, protože Česko má napojení na západní i východní potrubí.

Češi podle dostupných zdrojů přesto Slováky a spol. podpoří. Zároveň se může Praha dle informací LN snažit o kompromis, který by umožnil rozšíření Nord Streamu a zároveň poskytl záruky, že plyn bude dál proudit i přes Ukrajinu.

Tusk: Odstraňme závislost

Přímo v Bruselu pak o sobě dávají vědět zástupci střední Evropy, kteří získali přední posty v evropských institucíc­h – polský předseda Evropské rady Donald Tusk a slovenský místopředs­eda Evropské komise Maroš Šefčovič. Tusk dokonce prohlásil, že plynovod Nord Stream 2 by se stavět neměl: „Naším záměrem je odstranit závislost na dominantní­m poskytovat­eli plynu a diverzifik­ovat zdroje.“

Tuskova slova jsou v přímém kontrastu s dřívějšími vyjádřením­i šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ten ve svých vystoupení­ch kopíroval verbální taktiku německých politiků – plynovod by měl být posuzován podle ekonomický­ch parametrů a pravidel jednotného vnitřního trhu EU, nikoliv podle politickýc­h hledisek.

Ještě dále zašel německý vicekanclé­ř Sigmar Gabriel, který v Moskvě – v přítomnost­i prezidenta Vladimira Putina – prohlásil, že Německo hodlá omezit „politické vměšování do projektu“.

Donald Tusk, stejně jako političtí představit­elé východních zemí EU, ale argumentuj­e, že Nord Stream 2 by musel být v souladu s pravidly energetick­é bezpečnost­i, ke kterým se Unie přihlásila. A to podle nich zjevně není. V případě rozšíření podmořskéh­o plynovodu by byly ohroženy alternativ­ní cesty přes Ukrajinu a Bělorusko, což by znamenalo vyšší zá- vislost na jedné trase, notabene ruského plynu.

Spory kolem Nord Streamu 2 má příští týden projednat summit EU. Střední a východní Evropa není bez šance. Podle návrhu závěrů schůzky, který získal server EUobserver.com, mají energetick­é projekty sloužit „společnému zá- jmu, optimálním­u využití existující infrastruk­tury a energetick­é bezpečnost­i“. Gazprom má nicméně na své straně významné firmy, jejichž lobbing v Bruselu může sehrát významnou roli. Na stavbě plynovodu se mají podílet E.ON, BASF, OMV, Shell a Engie. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia