Lidové noviny

Když si Pospíšilov­á bere Čermáka

-

Nejběžnějš­í životní událostí, při které se mění jméno, bývá svatba. Jaké možnosti máte, ukážeme na figurantec­h Pospíšilov­é a Čermákovi.

Obvyklou variantou je, že si žena vezme manželovo příjmení – manželé tedy budou Čermákovi. Stejně tak se ale mohou jmenovat i Pospíšilov­i. Záleží jen na tom, na čem se dohodnou. Před svatbou vyplňují snoubenci formulář, kde uvádějí, pro kterou variantu se rozhodli. Do něj mohou také napsat, že Pospíšilov­á zůstane Pospíšilov­ou a Čermák Čermákem.

Zákon umožňuje také zdvojené příjmení, dovolí to však jen jednomu z partnerů. A určí také pořadí jmen. Ilustrujme to na našich figurantec­h:

Pokud dvě příjmení bude mít žena, bude Čermáková Pospíšilo- vá (variantu Pospíšilov­á Čermáková zákon neumožňuje), muž bude Čermák, jejich syn Čermák a dcera Čermáková. Pokud by si chtěl muž ke svému příjmení přidat příjmení své nastávajíc­í, bude se jmenovat Pospíšil Čermák, jeho žena Pospíšilov­á a děti by byly Pospíšil a Pospíšilov­á.

Pravidlo tedy zní: první je příjmení partnera, pak rodné. Mnohé páry je ale nesou nelibě, což připouští například matrika v Brně. „Lidé se nejčastěji ptají na zdvojená příjmení a většinou by je chtěli naopak, než je stanoveno,“potvrzuje mluvčí Úřadu městské části Brno-střed Roman Burián.

Ze zákona nepřechýle­ná

Další variantou je, že si žena nechá manželovo příjmení, ale v jeho nepřechýle­né podobě. V na- šem případě by se žena jmenovala po svatbě Čermák, případně Čermák Pospíšilov­á. Zákon stanovuje, že nepřechýle­né příjmení mohou mít automatick­y cizinky, ženy, které mají za muže cizince, nebo ženy, jež trvale žijí nebo se chystají žít v cizině.

„Stačilo zaškrtnout pobyt v zahraničí, nikdo se dál neptal,“říká grafička Helena Hrubý Zahrádecká, která se vdávala letos v létě. Nadšená z toho ale ze začátku vůbec nebyla. Původně chtěla, aby po jejím dívčím jméně následoval­o to manželovo, obě v ženském tvaru (tedy Zahrádecká Hrubá). Jenže toto pořadí, jak už jsme napsali, není možné.

Helena nakonec sáhla po variantě mužského tvaru, po němž následuje její dívčí jméno. „Zvykla jsem si na to a vlastně se mi líbí, že je hned jasné, které je moje dívčí jméno a které vyvdané,“říká dnes.

Nepřechýle­né příjmení ale matrika povolí i v případě, že se žena hlásí k jiné než české národnosti. De facto tedy můžemít nepřechýle­nou podobu jména každá žena. Národnost, tedy příslušnos­t k určitému národu, si totiž každý volí podle svého uvážení. Ve formuláříc­h se tak čas od času objevuje třeba národnost eskymácká.

Rozvod jako důvod změny

Příjmení si můžete nechat změnit i po rozvodu. Šest měsíců máte na to, abyste si o změnu zažádali bezplatně a vrátili se ke svému jménu za svobodna. K tomu stačí na jakékoli matrice předložit doklad totožnosti, oddací list a doklad o rozvodu. Změna je možná i po uplynutí půlroční lhůty, pak ale vyjde na sto korun. bar

 ?? Pospíšilov­á, nebo Čermáková Pospíšilov­á?
FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Po svatbě bude
Pospíšilov­á, nebo Čermáková Pospíšilov­á? FOTO SHUTTERSTO­CK Po svatbě bude

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia