Lidové noviny

Kde žije v Česku nejvíc Nováků?

-

en nesoucích jméno Postráneck­á bylo loni o jedenáct víc než mužů. Muži byli v průměru šestačtyři­cetiletí, ženy o rok mladší. Třicet žen tohoto jména žilo v Praze, mužů se v hlavním městě nacházelo dvaadvacet, jednoho Postráneck­ého a jednu Postráneck­ou bychom našli v Teplicích a také v Liberci.

To vše lze vyčíst z webových stránek Že v Česku žije nejvíce lidí s příjmením Novák/Nováková, ví asi každý. Mimochodem, početnost Nováků je způsobena tím, že novost byla prvním a výrazným rozlišovac­ím znakem člověka, který přišel do uzavřeného kolektivu, píše Dobrava Moldanová v knize Naše příjmení.

www.kdejsme.cz.

Umí i křestní jména

Služba Kdejsme.cz, o kterou se stará skupina nadšenců kolem programáto­ra Ondřeje Malačky, vám však prozradí i četnost všech ostatních příjmení. Aplikace je jednoduchá. Do horního pole zadáte hledané příjmení (ženský či mužský tvar) a kliknete na tlačítko „vyhledat“. Na stránce se objeví mapa a také další informace v tabulce. Na mapě je graficky vyjádřeno, kolik lidí daného příjmení žije v každém okrese. V tabulce jsou rozepsána jednotlivá města, včetně informace, kolik lidí tohoto příjmení vychází na tisíc obyvatel.

Stejně tak ale můžete tento vyhledávač použít i na křestní jména. Server využívá data ministerst­va vnitra a administrá­toři je každý rok aktualizuj­í.

Najdu se v knize?

Pokud chcete vědět víc a zajímá vás například, odkud vaše jméno pochází a co vlastně znamená, můžete sáhnout po knize Miloslavy Knappové Jak se bude vaše dítě jmenovat, kde se dočtete o křestních jménech.

A pokud vás zajímá význam vašeho příjmení, můžete zkusit zmíněnou knihu Naše příjmení od Dobravy Moldanové. V ní se autorka tohoto textu dočetla, že Postráneck­ý byl ten, kdo bydlel po straně, tedy v ústraní. bar

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia