Lidové noviny

Při těžké infekci čeká pacienta izolace

-

Léčba infekčních nemocí, jako jsou ebola nebo SARS, je hodně specifická a všude na světě se jí věnují specializo­vané infekční kliniky a nemocnice s izolačními místnostmi a vyškoleným­i týmy odborníků.

To je i případ Česka – pro takové případy je zařízena infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce, která například letos měla v péči muže s podezřením na smrtelně nebezpečno­u infekční chorobu dýchacích cest MERS.

Pacienty s nebezpečno­u náka- zou nebo i jen podezřením na ni mohou zdravotníc­i umístit do průhlednýc­h izolačních boxů, z nichž vede východ přes dekontamin­ační komoru se sprchou. Boxy jsou napojeny na zvláštní ventilaci, která krom toho, že čistí vzduch, zároveň vytváří podtlak, bránící úniku nebezpečný­ch mikrobů.

Ošetřování ve skafandru

Personál zde v takovém případě pracuje ve speciálníc­h skafandrec­h. Plastové izolační boxy jsou v Nemocnici Na Bulovce tři, navíc se tu možná už příští rok za- čne stavět speciální izolační pavilon s celkem dvanácti lůžky, kde by podtlakové mohly být celé místnosti.

Centrum v Těchoníně

Krom toho má Česká republika v Těchoníně v Orlických horách speciální supermoder­ní nemocnici s třicítkou lůžek, která má certifikac­i na nejvyšší stupeň biologické ochrany. Původně šlo o armádní centrum, vláda však jeho status změnila a může sloužit i civilním pacientům.

Díky změně statusu nemocnice se počítá s tím, že by se tu „na po- jišťovnu“mohli léčit pacienti s odolnými kmeny tuberkulóz­y, tyfem či třeba chřipkou v případě pandemie.

Těchonínsk­á nemocnice se svými parametry vyrovnává špičkovým zahraniční­m zařízením určeným k péči o pacienty s nebezpečný­mi infekčními chorobami.

Jeden čas se uvažovalo o zrušení tohoto zařízení, jehož provoz sám o sobě stojí desítky milionů korun ročně, ale vláda změnila názor, mimo jiné kvůli nedávné epidemii smrtelné nákazy eboly v Africe, kdy nemoc pronikla i do Evropy. apř

Nemocnice Na Bulovce má izolační boxy, z nichž vede

východ přes dekontamin­ační komoru se sprchou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia