Lidové noviny

Góly přišly pozdě, Liberec končí

- LIBEREC JAN PALIČKA

Bojovali do úmoru, rozdávali rány, kvůli sporným verdiktům se vztekali na rozhodčího. Po sedmdesáti minutách – za ztraceného stavu 0:3 – ještě zamotali zápas, ale zázraku se nedočkali.

Do jarní fáze Evropské ligy postoupil šikovnější tým. Slavný Olympique Marseille potvrdil, že má extra kvalitu, a vyhrál 4:2.

„Můžeme být pyšní na to, co jsme na podzim dokázali. Ale s pokorou přijímáme, že do další fáze nepatříme,“řekl kapitán Pavelka.

Outsider ze severu Čech, který si ještě na jaře nemohl být jistý, že se zachrání v první lize, včera odcházel z evropské scény s potleskem fanoušků a respektem všech podzimních soupeřů.

Stateční liberečtí vojáci dřeli, jenže na drnovitém terénu, který byl plný fleků, se příliš dlouho projevoval­a míčová, rychlostní a pohybová převaha Marseille. „Scházely nám zkušenosti a energie,“uznal trenér Jindřich Trpišovský.

Ve 14. minutě se osudové chyby dopustil Folprecht, který přihrál naslepo do strany a daroval míč Barradovi. Ten vysunul belgického mladíka Batshuayie, který posadil stopera Hovorku na zadek a pálil podél brankáře Koubka – 0:1.

Přestřelka v Liberci i Plzni

Unavenému Liberci fandil vyprodaný stadion. Kdyby vyhrál, postoupil by a při pondělním losu prvního jarního kola by doplnil Spartu. To by byla senzace. „Dáme do toho všechno. Klidně umřeme,“sliboval vůdce Pavelka.

Ovšem hráči Marseille váleli a každou chybu trestali. Před pauzou se nepovedla rozehrávka ani Bakošovi, Barrada vyslal další gólovou přihrávku, N’Koudou se vyhnul váhajícímu gólmanovi a trefil prázdnou branku. Marocký záložník Barrada, nejlepší muž zápasu, hned po přestávce vykouzlil mazaný oblouček a bylo to 0:3.

„Zatímco soupeř má k dispozici atomové zbraně, my jen luky a šípy,“glosoval trenér Trpišovský před zápasem.

Liberec své primitivní zbraně použil až v beznadějné chvíli. V 75. minutě proměnil Bakoš pe- naltu, kterou vydřel Pavelka. Za minutu se hlavou trefil náhradník Šural a malý thriller byl na světě.

I poslední zápas Plzně proti Villarreal­u přinesl spoustu napětí, i když se vědělo předem, že se český mistr loučí. Když se v 91. minutě nádherně levačkou trefil Hořava, vypadalo to na sladké vítězství 3:2. Jenže zajímavá přestřelka ještě přinesla šanci soupeři. Bruno Soriano ji v 94. minutě proměnil a trefil remízu 3:3.

Sparťanská derniéra v kyperské Nikósii proběhla po uzávěrce (výsledek na Sport.lidovky.cz) vydání, každopádně už předem bylo jasné, že Sparta postupuje dál.

FC Slovan Liberec Olympique Marseille

S přispěním Davida Čermáka

 ?? Na 2:3 zadělal na drama, víc se však Liberečtí postupovém­u výsledku už nepřiblíži­li
FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Šuralův gól
Na 2:3 zadělal na drama, víc se však Liberečtí postupovém­u výsledku už nepřiblíži­li FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Šuralův gól

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia