Lidové noviny

Záchranná mise v Čechově režii

Osmifinali­sté Ligy mistrů 2015/16

- JAN PALIČKA

Aby se Arsenal zachránil v Lize mistrů i pro jarní play off, musel jít do branky Petr Čech. Zkušený gólman nelehký úkol zvládl.

PRAHA Do poslední vteřiny zůstával koncentrov­aný, i když musel tušit, že tuhle záchrannou misi zvládne.

Teprve když nastal konec zápasu, zaťal pěsti a silně zakřičel. Pak znovu. A ještě jednou.

Petr Čech dokázal splatit Arsenalu první várku důvěry. Mužstvo, které bylo ještě koncem září na odpis, protlačil do osmifinále Ligy mistrů.

„Postoupili jsme po výkonu, kterým jsme dokázali, že si postup zasloužíme,“prohlásil fotbalový brankář po vítězství 3:0 v Pireu.

Jak Wenger měnil strategii

Hrdinou středeční noci byl sice francouzsk­ý útočník Olivier Giroud, který nastřílel hattrick, ale nejdůležit­ějším momentem Arsenalu v Lize mistrů bylo střídání brankářů.

Stalo se tak po druhém kole, kdy tradiční anglický klub neměl ani bod. Přitom hrál proti slabším soupeřům a čekal ho dvojzápas s famózním Bayernem Mnichov.

Tehdy se trenér Wenger odhod- lal k tomu, že posadí chybujícíh­o Kolumbijce Ospinu, a vsadil na Čecha. Nebyla to jednoduchá situace, protože Ospinovi chtěl v Lize mistrů dávat přednost, aby gólman zůstal v zápřahu. Nakonec ho okolnosti přinutily, aby změnil strategii.

Zkušenější Čech následně díky skvělým zákrokům i dávce štěstí vychytal výhru 2:0 nad Bayernem a daroval Arsenalu naději. Ačkoli při odvetě dostal od mnichovské mašiny pětigólovo­u nálož, v závěrečnýc­h kolech proti Dinamu Záhřeb a Olympiakos­u Pireus udržel pokaždé čisté konto.

Šestnáctý postup v řadě

Číslo 33, které Čech nosí nově na dresu, se stalo symbolem londýnskéh­o povstání. Arsenal díky tomu pošestnáct­é za sebou (!) postoupil do jarní fáze Ligy mistrů.

„Je to pro nás velké vítězství. Pro hráče, klub, fanoušky i naši budoucnost, protože nám to dodá sebevědomí. Chtěli jsme postup a ten jsme na poslední chvíli vybojovali,“řekl Čech na konci dobrodružs­tví.

Arsenal musel ve středu bezpodmíne­čně zvítězit, přičemž ani výhry 1:0 a 2:1 by mu nestačily. I to byla pro Čecha výzva. Nesměl dostat žádný gól, a k tomu musel dirigovat obranu před sebou, což byl prvek, který Arsenalu v úvodu Ligy mistrů chyběl. „Petr je top, top, top světový brankář,“tvrdí trenér Arsene Wenger.

I proto se v létě rozhodl zaplatit Chelsea 10 milionů liber.

A teď přijde útok na rekord

Čech se zatím Arsenalu vyplácí. S výjimkou úvodního úletu, kdy dostal zbytečné góly od West Hamu, si drží velmi dobré statistiky.

Třeba teď vyhlíží historický rekord v počtu vychytanýc­h nul. Na metu 170 mu chybí jediný zářez.

Po přestupu z Chelsea, kde byl jedenáct let hrdinou, to vypadá, že je manažerem úspěchu vlastního i klubu, v němž působí.

Vítězové skupin: Real Madrid, Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City, Bayern Mnichov, FC Barcelona, Chelsea, Zenit Petrohrad.

Zatímco Chelsea v první sezoně bez Čecha nebezpečně vrávorá, Arsenal s Čechem má nadprůměrn­é výsledky.

Klub, který od roku 2004 čeká na titul, je po patnácti ligových kolech druhý a na poslední chvíli se spasil v Lize mistrů. A to ho přitom na podzim stíhají zranění.

„Je to jedno z nejcennějš­ích vítězství, která pamatuju. Bojovali jsme o přežití,“pravil kouč Wenger.

Naštěstí pro něj i celý Arsenal nenechali Čech, Giroud a spol. londýnský celek padnout.

 ?? Pomohl zkušený brankář Petr Čech k postupu Arsenalu do osmifinále letošní Ligy mistrů FOTO ČTK/ AP ?? Třemi čistými konty
Pomohl zkušený brankář Petr Čech k postupu Arsenalu do osmifinále letošní Ligy mistrů FOTO ČTK/ AP Třemi čistými konty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia