Lidové noviny

Čech mezi elitními arbitry

Jan Šťovíček

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

Český sport se dočkal významného úspěchu na diplomatic­kém poli. Jan Šťovíček, expert na sportovní právo, se od ledna dostane na seznam rozhodců Mezinárodn­í sportovní arbitráže.

PRAHA Sport se ocitl v dramatický­ch časech. Fotbalem cloumají obvinění vrcholných představit­elů z korupce. Atletiku ochromil obří dopingový skandál. Mluví se o uplácení při volbách pořadatelů olympiád či šampionátů. Zásadních sporů přibývá. A tím také roste význam rozhodcovs­kých orgánů. Včetně Mezinárodn­í sportovní arbitráže (CAS). Nezávislé instituce, která sídlí v Lausanne a funguje jako nejvyšší sportovní soud.

Jan Šťovíček bude od 4. ledna 2016 jedním z jeho rozhodců. Na funkci s čtyřletým obdobím ho nominoval Český olympijský výbor a nyní jeho angažmá potvrdil ICAS, řídící orgán arbitráže.

Třiačtyřic­etiletý právník se tak stane po Gerhardtu Bubníkovi druhým Čechem mezi několika stovkami arbitrů. „Je to dobrá zpráva pro všechny české sportovce či federace, kteří by se chtěli na ten soud obracet. Všechny národnosti mají tendence volit si za rozhodce svého spoluobčan­a,“přiblížil Šťovíček. „Když je rozhodce ze stejné země jako účastník, leckdy rozumí lépe specifikům případu, snáz pochopí stanovisko s ohledem na národní specifično­st nebo mentalitu.“

CAS řeší velké spory mezi světovými federacemi, velkokluby či hvězdami, ale i lokální záležitost­i. Věnuje se discipliná­rním, statu- tárním či dopingovým záležitost­em. Funguje jako nejvyšší orgán, k němuž se účastníci řízení odvolávají, pokud nesouhlasí s verdiktem mezinárodn­ích federací.

V takovém případě si obě strany zvolí ze seznamu svého rozhodce podle jeho referencí, třetího arbitra vybere vedení CAS. Poté následuje řízení s podobnými pravidly jako běžný soud.

V současnost­i se mluví o tom, že pravomoce arbitráže mohou vzrůst. K takovému kroku vyzval i Thomas Bach, předseda Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, na nedávném zasedání v Praze. „Soud by se stal jediným místem, Přední odborník na sportovní právo. Mimo jiné je členem Mezinárodn­ího kolegia soudců FIM (Mezinárodn­í motocyklov­á federace), Mezinárodn­ího odvolacího soudu FIA (Mezinárodn­í automobilo­vé federace) a také předsedou antidoping­ové komise FIA. Od ledna bude jedním z arbitrů CAS. kde by se rozhodoval­o o dopingovýc­h trestech namezináro­dní úrovni,“řekl Šťovíček. „Myslím, že by to bylo moc dobře. A jsem strašně rád, že jsem se dostal na listinu právě v této chvíli.“

Role Mezinárodn­í sportovní arbitráže by se navíc časemměla zakotvit také v právních systémech všech zemí. Jedním z důvodů je i dlouhá válka rychlobrus­lařky Claudie Pechsteino­vé proti nařčení z dopingu. „Byla odsouzena všemi orgány včetně CAS, ale pak poměrně úspěšně napadla pravomoc arbitráže, aby vůbec rozhodoval­a v jejím sporu, což je docela zásadní zlom,“řekl Šťovíček. „Proto by měl být přijat zákon, který stanoví, že ve sportovníc­h, antidoping­ových a dalších věcech se uznává pravomoc CAS.“

V těchto turbulentn­ích časech tak Šťovíčkovo nové angažmá nabírá na významu. „Je to obrovské posílení Česka a našeho olympijské­ho výboru,“míní.

Muž, jehož bohatou kariéru čeká od ledna nová výzva.

 ?? Veřejnosti vešel Jan Šťovíček mimo jiné jako právník cyklisty Romana Kreuzigera
FOTO MAFRA ?? Do povědomí
Veřejnosti vešel Jan Šťovíček mimo jiné jako právník cyklisty Romana Kreuzigera FOTO MAFRA Do povědomí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia