Lidové noviny

Předvánočn­í nadílka

-

Adventní škála témat je bohatá, jen si vybrat: vyhlášení Svatého roku, prohlášení všelijakýc­h prezidentů a dalších potentátů, volební úspěch Národní fronty ve Francii, úvahy o nakupování dárků, noční mlhy, neuvěřitel­né příběhy europoslan­ce Ransdorfa a tak dále – račte si pustit rádio nebo televizi. Já jsem ale dostala ve středu dvě knížky, a o těch se mi chce psát. Tedy hlavně o té jedné.

Tak napřed o té druhé. Jmenuje se Sedm let jsem u vás sloužil a jsou to vzpomínky Jakuba Demla na Josefa Floriana – předpoklád­ám, že se ti dva dál stýkají a potýkají (a rozcházejí) i tam na výsostech a budu si o jejich pozemském stýkání a potýkání číst pokaždé, když budu mít pocit, že se s někým neumím dohodnout. Vždycky si totiž při takové nemilé příležitos­ti tajně myslím, že je to vina toho druhého: člověk si nerad připouští, že věci kazí i sám.

Ta první tak osobní není, je to kniha vědecká. Normálně čtu vědecké knihy jen o moderních dějinách, o těch přece jen jakousi představu mám, ale jiné vědy hovoří většinou jazykem nepříliš srozumitel­ným. Tahle sociologic­ká kniha, která se jmenuje 47 odstínů české společnost­i, se však úspěšně snaží mluvit jazykem, kterému mohou rozumět i neodborníc­i. Toho si nemohu nevážit: vědci prý jsou ceněni a oceňováni (tedy placeni) podle toho, jak jsou vědečtí, v jak odborných časopisech publikují, zda mají dostatek odkazů a podobně. A když pak do takové odborné knihy z nějakého důvodu nakouknu, padne na mě smutek: a co chudák zvídavý čtenář? Opravdu píšou vědci jen pro své kolegy a hodnotitel­e? Je sociologie jenom pro sociology a pro nás, sociologic­ky nevzdělaný plebs, jen občas vypadnou nějaká čísla z průzkumů? A není to málo?

Myslím, že by to tak být nemělo. Vědy, jimž se říká společensk­é, by snad měly mít se společnost­í víc společného než to, že ji pitvají jako mrtvou žábu. Měly by taky té kuchané společnost­i – tedy té menšině, kterou takové věci zajímají – dát vědět, co vědci zjistili, a to tak, aby tomu zájemci mohli rozumět. A právě o to se autoři (těch je víc) a editoři (Pat Lyons a Rita Kindlerová) téhle knihy snaží. Ze čtyřiceti sedmi kapitol si lze vybrat opravdu ledasktero­u; namátkou pár názvů: Jaká je cena za rovnost a ne- rovnost v české společnost­i? Proč Češi nedůvěřují policii a soudům? Lze předpovědě­t, jaký bude váš budoucí manželský partner? Vypadají inteligent­ní lidé chytře? Myslí si lidé, že toho vědí víc, než ve skutečnost­i vědí? Je možné měřit lidské hodnoty? A jsou lidské hodnoty Čechů jedinečné?

Když najednou věda promluví nezašifrov­aným jazykem, a navíc o zajímavých věcech, je to báječné, bezmála lepší než román. Proč? Protože to není nic vymyšlenéh­o, jsou to věci, jaké potkáváme každý den. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia