Lidové noviny

Nobelistka, islám, holokaust

V letošní anketě Lidových novin Kniha roku je patrný ústup české beletrie. Hlasující zajímala velká historická témata

- JOSEF CHUCHMA

PRAHA Běloruská novinářka a spisovatel­ka Světlana Alexijevič­ová. Předevčíre­m převzala ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu. A včera večer nakladatel Vladimír Pistorius a překladate­lka Pavla Bošková zastoupili tutéž autorku na pražském večeru, kde se vyhlašoval­y výsledky letošní ankety Lidových novin o knihu roku – a titul Světlany Alexijevič­ové je jejím vítězem. Konkrétně její bezmála 500stránko­vá práce Doba z druhé ruky, jejíž originál vyšel předloni a letos jej česky vydalo příbramské nakladatel­ství Pistorius & Olšanská.

„Pomáhá pochopit, proč Rusko miluje Putina, a také nás, kteří nemilujeme nic,“podotkl v anketě brněnský profesor sociologie Ivo Možný, jeden z hlasujícíc­h, kteří jmenovali Dobu z druhé ruky.

„Je to výjimečná kniha, kterou nelze přečíst jedním dechem, je ji nutné číst po malých dávkách. V dnešní době tato kniha čerstvé laureátky Nobelovy ceny za literaturu přináší mnoho cenných informací o rozpadu SSSR a vývoji současné ruské postkomuni­stické společnost­i. Je to dokument o násilí, krutosti a hlouposti,“argumentuj­e pro Alexijevič­ovou lékařka a senátorka Eva Syková.

Žánrově těžko určitelná práce na pomezí publicisti­ky a beletrie zvítězila v anketě LN přesvědčiv­ě: jmenovala ji desetina z rovných dvou stovek hlasujícíc­h osobností tuzemské kultury, vědy i průmyslu či veřejného života. Většina z šestitisíc­ového nákladu Doby z druhé ruky je podle nakladatel­e Pistoria již rozebrána. V půli ledna se proto chystá dotisk dalších 4000 svazků, řekl Pistorius LN s tím, že českého vydání se v příštím roce dočkají i další díla Alexijevič­ové. ká studie Američana Timothyho Snydera Černá zem, básnická sbírka Antonína Přidala Zpovědi a odposlechy, nebo vzpomínkov­ý text někdejšího politika Petra Pitharta Po Devětaosmd­esátém.

A ještě jedno zobecnění, které se při přehlédnut­í celkem 304 jmenovanýc­h titulů v letošní anketě vysloveně nabízí: hlasující nejví- ce zajímaly knihy o velkých tématech minulého století nebo naší doby. Ať je to duch Sovětského svazu, potažmo Ruska, ať jsou to zlomové a neuralgick­é body českých moderních dějin, nebo fenomén cenzury v naší historii.

Onen antibeletr­istický a překladový akcent Knihy roku 2015 se jasně ukáže třeba ve srovnání s minulým ročníkem, kdy zvítězil dokumentár­ní román Básník od Martina Reinera, či s ročníkem předminulý­m, kdy laureátstv­í připadlo básníkovi Bohdanu Chlíbcovi za sbírku Zimní dvůr.

A letos je to v polistopad­ové historii Knihy roku teprve počtvrté, co vyhrála publikace překladová.

 ?? Obdržela ve čtvrtek ve Stockholmu letošní Nobelovu cenu za literaturu, včera její dílo Doba z druhé ruky zvítězilo v anketě
FOTO ČTK/ AP ??
Obdržela ve čtvrtek ve Stockholmu letošní Nobelovu cenu za literaturu, včera její dílo Doba z druhé ruky zvítězilo v anketě FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia