Lidové noviny

Dětí bez táty či mámy je čím dál víc, hrozí jim chudoba

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Každá pátá rodina v České republice je neúplná, ukazují nová čísla statistick­é databáze Eurostat. Česko se tak v tomto ohledu dostává do společnost­i zemí jako Maďarsko nebo Polsko. Nejlépe je na tom naopak Kypr, kde je neúplná pouze jedna rodina z deseti.

Na tuzemském skóre se podepisuje hned několik společensk­ých jevů.

„Stojí za tím jednak rozvodovos­t, jednak mimomanžel­ská plodnost. Tu spolu s poklesem sňatečnost­i můžeme označit jako jedny z nejvýrazně­jších demografic­kých změn, které v Česku od 90. let proběhly,“vysvětlila pro LN Michaela Röschová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd. Nyní se v Česku rozvádí každé druhé manželství. Mimo zákonný svazek se vloni narodilo 48 tisíc dětí z celkových 107 tisíc. Největší podíl mimomanžel­ských potomků se rodí ženám s nízkým vzděláním a v regionech s vysokou nezaměstna­ností. V roce 1990 se jich přitom mimo manžel- ství narodila méně než desetina. V drtivé většině jde přitom o rodiny svobodných matek.

Podle aktuálních údajů Sociologic­kého ústavu zhruba třetina těchto žen dosáhla vyššího vzdělání a manželství je pro ně zbytečná formalita.

„Zhruba třetina žen je svobodná nedobrovol­ně a poslední třetina si sice svobodné mateřství zvolila dobrovolně, avšak už ne z hodnotovýc­h, ale pragmatick­ých důvodů – je pro ně totiž finančně výhodnější zůstat svobodné,“uvedla dále Röschová.

Odborníci však varují, že právě neúplné rodiny bývají nejvíce ohrožené chudobou.

Největší demografic­ké změny v Česku od 90. let působí rozvodovos­t a mimomanžel­ská

plodnost

„Samoživite­lé i samoživite­lky jsou spolu s úplnými rodinami se třemi a více dětmi a rodinami s nezaměstna­ným rodičem nejvíce postiženi různými formami chudoby. Například materiální deprivací, nemožností hradit nenadálé výdaje,“sdělil LN Daniel Prokop z agentury Median.

Databáze Eurostatu ale ukázala na další narůstajíc­í tuzemský společensk­ý jev. Téměř 28 procent domácností obývá pouze jeden člověk. Do tohoto podílu se počítají i ti, kteří u někoho obývají jeden pokoj.

Přibývá single domácností

„Domácnosti singles tvoří ani ne 30 procent všech jednočlenn­ých domácností, a zhruba devět procent ze všech domácností v Česku. Číslo se sice nezdá vysoké, ale jedná se o důležitý společensk­ý fenomén,“říká Röschová ze Sociologic­kého ústavu.

Počet těchto domácností se totiž v průběhu posledních 10 let výrazně zvyšuje. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu žilo v roce 1970 takto 46 tisíc lidí ve věku od 20 do 39 let. V roce 2011 už jich ale bylo 300 tisíc.

Podle Eurostatu až polovina jednočlenn­ých domácností patří osobám starším 65 let. A tím se Česko dostalo vysoko nad evropský průměr, který je téměř 42 procent.

V mužských jednočlenn­ých domácnoste­ch najdeme podle sociologů spíše mladší ročníky, v případě těch ženských jde ale o starší ročníky. Ve věkové kategorii 65 plus jde hlavně právě o ženy, které bydlí samy. „Důležitým důvodem této odlišné věkové skladby jednočlenn­ých domácností žen a mužů a zároveň toho, proč je mezi jednočlenn­ými domácnostm­i tolik obývanými ženami nad 65 let, je nižší naděje dožití u mužů,“vysvětluje Röschová.

Až v 75 procentech se jedná o ovdovělé ženy. „V jednočlenn­ých domácnoste­ch stejně starých mužů je to číslo menší než 50 procent,“dodává Röschová.

Rozdíl v naději na dožití je podle Prokopa z Medianu šest let. U žen je 81, u mužů 75 let. „Čímž jsme v rámci rozvinutýc­h zemí pořád trochu nadprůměrn­í. V minulosti byl přitom ještě vyšší,“napsal Prokop.

Každé čtyři roky se v tuzemsku naděje na dožití zvýší o rok. Podle sociologů bude narůstat dál. Věková skladba se bude stále více vychylovat ve prospěch seniorů na úkor mladších.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia