Lidové noviny

Změna klimatu v Česku: povodně střídá suchopár

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Turisté, kteří se v listopadu vypravili pořídit si k prameni Ohře pod bavorskou horou Schneeberg fotku z dovolené, si letos odnesli unikátní snímek. Vyfotili si upomínku na moment, kdy hlavní pramen Ohře poprvé vyschl.

V létě patřilo sucho a jeho důsledky ke sledovaným tématům, v zimních měsících má veřejnost tendenci na ně zapomínat. Jenomže právě teď nastává klíčové obdo- bí, protože strategick­é zásoby vody pod zemí potřebují zvednout hladiny z postupně odtávající­ho sněhu. Pokud nebude tuhá a bílá zima, problém se zase prohloubí.

Při pohledu na teploměr jsou vyhlídky neveselé. Technický ředitel společnost­i Povodí Odry Petr Březina tento týden oznámil, že průtoky v řekách Moravskosl­ezského kraje jsou nejnižší od roku 1953, přehrada Olešná bude v únoru velmi pravděpodo­bně úplně bez vody. Jestli se nic nezmění, koncem prosince rekord padne a letošní sucho si připíše titul toho nejhoršího od začátku 20. století. V České republice bylo dlouhá desetiletí zvykem soustředit se na povodně a chránit krajinu před nimi. Pokračován­í na straně 3 Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia