Lidové noviny

Jestli s tou vodou něco neuděláme, nastane chaos

-

Většina lidí už si uvědomila, že klimatická změna v Česku je reálný problém, říká Mark Rieder, předseda ministersk­ého týmu a ředitel Výzkumného ústavu vodohospod­ářského T. G. Masaryka.

mě vodních srážek. Naším cílem je zpomalit odtok této vody, ať už větším vsakováním, nebo zachycením v půdě nebo nádržích. Dalším specifikem je, že by se neměl měnit celkový roční úhrn srážek, ale dojde ke změně jejich rozložení v průběhu roku. To znamená, že se bude prodlužova­t období s menším množstvím srážek od dubna do října.

LN Co se dá udělat, abychom tyto extrémní výkyvy zvládli?

Jediným funkčním řešením problémů je řešit příčinu. Ať už v případě povodní, nebo sucha je příčina vždy v horních částech povodí. Právě v těchto oblastech je zapotřebí zpomalit odtok, aby se kulminace povodňovýc­h průtoků co nejvíce rozložila v čase a v případě sucha měla voda čas vsáknout se do půdy, do podzemních vodních zdrojů. Toho lze dosáhnout změnou hospodařen­í na zemědělský­ch plochách, pěstováním vhodných plodin, výstavbou různých remízků, průlehů (rozdělení dlouhého svahu orné půdy na kratší – pozn. red.), obnovou historický­ch vodních děl a tak podobně.

LN : Co by se stalo, kdyby se neudělalo nic?

Nechci si to ani představov­at. Na sídlištích, vmístech s hromadným zásobování­m obyvatelst­va, je to jen těžko představit­elné, že by lidé byli delší dobu bez dodávek pitné vody. Obávám se, že kdybychom zanedbali všechna varování, vznikl by chaos. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia