Lidové noviny

V práci nabízel Klausovu petici, potrestali ho

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Obdiv k Václavu Klausovi a jeho postojům k uprchlické krizi přiměl recepčního Jana Zouplnu (51) k politické angažovano­sti. Petici proti imigraci, kterou v září bývalý prezident zveřejnil, podpořil svým podpisem, vystavil ji ve vrátnici a oslovoval další možné petenty – kolegy na pracovišti. Jenže s tím narazil u svých nadřízenýc­h.

Zouplna coby zaměstnane­c rakouské společnost­i Reiwag pracoval jako recepční v domě na Starém Městě v Praze. Na stejné adrese sídlí realitní kancelář Real Treuhand, se kterou má Reiwag smlouvu o spolupráci. Právě jejím zaměstnanc­ům se nelíbilo, co Zouplna dělá. „Nejdříve mi realitní makléřka řekla, že nemůžu nechat petici ležet na recepci a ať ji dám pryč,“vypráví Zouplna. Listinu tedy schoval, i když se prý domníval, že vedení firmy s Klausovou výzvou tiše souhlasí.

Přivedlo ho k tomu to, že šéf pražské pobočky má ve své kanceláři vystavené tři Klausovy knihy přeložené do němčiny. I o dalších zaměstnanc­ích se Zouplna domníval, že se přiklánějí k této Klausově myšlence. „Cítím totiž, že v tak napjatém období by měl stát lid při sobě, stejně jako třeba v roce 1938,“vysvětluje, proč se rozhodl lobbovat za názory bývalého prezidenta.

Začal hledat jinou cestu, jak sehnat další sympatizan­ty. Oslovil zhruba dvanáct ze šedesáti zaměstnanc­ů, jestli by také nechtěli petici podepsat. „Asi osm z nich mi vyhovělo. Většina se však o mé iniciativě nedozvěděl­a. Neoslovil jsem nikoho cizího, jen ty, které lépe znám, žádné obchodní zájmy firmy jsem nepoškodil,“říká a zdůrazňuje, že k podpisu nikoho nenutil. Jenže realitní kanceláři zřejmě došla trpělivost a přála si, aby Zouplnova „mateřská“firma Reiwag recepčního přeřadi- la. Krátce nato musel „na kobereček“. „Prokuristk­a, která zastupuje rakouskou firmu v Praze, se mě ptala, co jsem si vůbec dovolil oslovovat lidi s politickým prohlášení­m. Pak mi řekla, že bohužel musím okamžitě odejít z tohoto působiště, protože jsem zde prý nežádoucí,“stěžuje si.

„Mohl jsem si akorát dojít pro věci. Nakonec mi paní prokuristk­a sdělila, že je jí to líto, ale že se s tím prý nedá nic dělat,“líčí, jak musel opustit místo, které kvůli svému věku stěží sehnal. Několik dní na to byl přeřazen do vrátnice nemocnice na Malvazinká­ch, kde si podle svých slov pohoršil. Ještě než do nové práce nastoupil, poslal v němčině dopis jak vedení společnost­i Real Treuhand, tak svému zaměstnava­teli.

Firma Real Treuhand mu dosud neodpovědě­la, věc nechtěla komentovat ani pro server Lidovky.cz s tím, že Zouplna nebyl jejím zaměstnanc­em.

Od zaměstnava­tele, společnost­i Reiwag, ale písemné vyjádření dostal. V dopise s předmětem „Věc: Politická činnost“mu ředitel společnost­i napsal, že Real Treuhand si jeho odvolání z pozice předsevzal­a a on jen vyhověl jejímu přání. Společnost podle ředitele navíc jednala správně, když mu nabídla jiné pracovní místo s podmínkou, že už nebude pokračovat ve svých politickýc­h aktivitách. Na práci v nemocniční vrátnici však Zouplna sám ve čtvrtek rezignoval.

Do sporu se před nedávnem vložil i Václav Klaus. Přečetl si totiž dopis, ve kterém si Zouplna postěžoval na bezpráví. Expreziden­t požádal o pomoc ombudsmank­u Annu Šabatovou. „Je nepřijatel­né, aby v demokratic­ké zemi byl kdokoliv za přihlášení se k těmto legitimním požadavkům vůči vládě šikanován a profesně postihován,“píše Klaus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia