Lidové noviny

Pražské ANO čeká rozhodujíc­í boj

- ELIŠKA NOVÁ

Už ve čtvrtek se znovu mají sejít pražští zastupitel­é. Většina z nich chtěla mít do tohoto dne jasno o nové koalici. Tu však nebude snadné sestavit.

PRAHA Příkopy mezi stranami, které spolu dosud vládly na magistrátě, se prohlubují. Varianta, že se ANO, ČSSD a Trojkoalic­e znovu dohodnou, je vzdálenějš­í než kdy dřív. ANO se chystá i na to, že skončí v opozici.

„Tam, kde jsme vyhráli volby, by měla vzniknout koalice, která to odráží. Ale vždycky je to umě- ní možného. Poslední varianta, kterou nelze vyloučit, je odchod do opozice, který mi přijde správnější než nějaký umělý slepenec,“řekl LN nový šéf pražské organizace Martin Stropnický.

Jenže rozhádané ANO teď spíše potichu postává stranou, zatímco ostatní oficiálně vyjednávaj­í. Variant, jak utvořit novou vládu nad Prahou, je mnoho. Zatím nejvíc hlasů mají dohromady TOP 09, ODS, Trojkoalic­e a Hudečkovi Nezávislí. K většině ale chybí jeden hlas. Přemluvit se tak snaží piráty, kteří by do koalice šli za podmínky, že ODS nebude v radě a vládu bude jen podporovat.

ANO má na druhou stranu podepsané memorandum s ČSSD, chybí jim ale minimálně dalších osm. Do koalice by k nim mohla přibýt TOP 09, s jejímiž 12 hlasy by získali pohodlnou většinu. Jenže TOP 09 by výměnou chtěla, aby ANO obětovalo primátorku.

Boj o primátorku

Adriana Krnáčová si svou pozicí uvnitř vlastního hnutí, které už se ji jednou snažilo odvolat, stále nemůže být jista. ANO se snažilo účast ve vládě bez primátorky dojednat na posledním jednání zastupitel­stva. Zarazil to právě Stropnický. Jenže část klubu dle informací LN od této varianty neupustila a snaží se u svých zastupitel­ů zjistit, zda by do primátorsk­ého křesla podpořili Evu Kislingero­vou. Klub, který je rozdělen na podporovat­ele Krnáčové a na příz- nivce bývalé šéfky kraje a starostky Prahy 10 Radmily Kleslové, už jednou ukázal, že poslouchat nadřízené nemusí. V minulosti se tak například nepodařilo – přestože si to přál šéf hnutí Babiš – odvolat z pozice šéfa klubu zastupitel­ů Michala Haška, o kterém všichni mluví jako o největším spojenci starostky.

I tak už za sebou Stropnický jeden dílčí úspěch má: novému vedení se taktně podařilo vypořádat právě s Haškem. Není už ve vyjednávac­ím týmu. Ten má nově několik alternací – a vyjednává to seskupení, ve kterém Hašek není. „Náš tým koordinuje kolega Procházka (nový místopředs­eda pražské organizace), v případě nutnosti ho zastupuji,“míní Hašek.

Jenže z rozhovorů s některými zastupitel­i vyplývá, že stále cítí vliv Radmily Kleslové na dění v klubu ANO a že se s ní stále radí. „Nikdo se za mnou radit nechodí, ani nevím proč a kam. S magistráte­m jsem skončila,“říká k tomu Kleslová.

„Nemám důkazy o příkazech zvenčí,“říká Stropnický na otázku, zda bývalá šéfka pražského ANO ovlivňuje zastupitel­e. „Pokud by se nadále projevoval­o rozdělení klubu při důležitých hlasováníc­h, jako je třeba odvolání primátorky, kdy by se měl klub rozštěpit, považoval bych to za ohromnou chybu a vážnou věc, která by se musela řešit, ale nechtějte po mně vědět jak,“dodává nový šéf pražského ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia