Lidové noviny

Zemřel biskup Jiří Paďour

- PRACHATICE

Ve věku 72 let včera po krátké nemoci v prachatick­ém hospici sv. Jana Nepomuka Neumanna zemřel emeritní českobuděj­ovický biskup Jiří Paďour. Informoval­a o tom Česká biskupská konference.

Z čela českobuděj­ovické diecéze Paďour odešel loni na jaře ze zdravotníc­h důvodů. Poslední rozloučení s biskupem se podle jeho sekretáře Pavla Ambrože uskuteční v sobotu 19. prosince od 10 hodin v českobuděj­ovické katedrále svatého Mikuláše.

„Osobní i kněžský život biskupa Jiřího Paďoura je svědectvím o věrnosti rodné zemi a církvi, které zasvětil celý svůj život,“řekl v reakci na Paďourovo úmrtí pražský arcibiskup Dominik Duka.

Syn selského rodu

Připomněl, že Paďour byl nejen knězem, ale i synem starobyléh­o selského rodu a rodiny doktora Václava Paďoura, která byla připravena o veškerý majetek a v 50. letech perzekvová­na. Paďour přitom zemřel v den výročí takzvaného číhošťskéh­o zázraku, který je spojován s protestem proti násilné kolektiviz­aci.

Za minulého režimu Paďour na devět let přišel o státní souhlas s výkonem duchovní činnosti a až do jeho navrácení v roce 1986 se vrátil k dělnickým povoláním. Po roce 1989 už patřil k výrazným postavám katolické církve. Podílel se na obnově kapucínské­ho řádu, působil jako pražský světící biskup a 12 let vedl českobuděj­ovickou diecézi.

Jako s ním už se nezasměju

Na Paďoura bude vzpomínat i jeho kamarád, biskup Václav Malý: „Vážil jsem si na něm opravdovos­ti a že měl smysl pro humor.“Podle něj v Paďourovi zůstala jeho původní profese, herectví, které v 60. letech studoval na Divadelní akademii múzických umění, a mrzí ho, že se už se asi nikdy nezasměje v rámci své služby jako s ním. Je ale rád, že se ním mohl setkat dva dny před jeho smrtí. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia