Lidové noviny

Islamisté ve Vídni radikalizu­jí i školky

Hlavní nedostatky zjištěné ve studii

- ROBERT SCHUSTER

Rakousko se sice snaží definovat vlastní verzi islámu a chce, aby imámové v mešitách nebyli vzděláváni v zahraničí. Jak se ale ukazuje ve Vídni, může indoktrina­ce radikalism­em začít již v muslimskýc­h školkách.

VÍDEŇ/ PRAHA Jsou vedeny k tomu, že nesmějí být spolu s lidmi, kteří jedí vepřové maso nebo pijí alkohol. A nesmí také navazovat kontakt s někým, kdo žije v nemanželsk­ém svazku.

Řeč je o dětech, které navštěvují v rakouské metropoli muslimské školky. Jak vyplývá z nedávno prezentova­né studie, hrozí riziko, že některá tato zařízení ve Vídni se mohou stát semeništěm islámského radikalism­u.

Vznikají zde paralelní světy odmítající jakoukoli vazbu na většinovou společnost. V analýze se uvádí, že takovéto směřování je podporován­o jak ze strany společnost­í provozujíc­ích školky, tak je vyžadováno i rodiči, kteří chtějí „vytvořit pro své děti stoprocent­ně muslimské prostředí“.

Autorem práce, která vyvolala v posledních dnech v Rakousku značný rozruch, je religionis­ta z vídeňské univerzity Ednan Aslan.

„ Radikalism­us nespadne z nebe, je to výsledek procesu, který začíná už ve školce,“uvedl Aslan v rozhovoru pro rakouskou veřejnoprá­vní televizi ORF. A dodal, že teprve pochopení těchto souvislost­í umožní nahlédnout logiku teroristic­kých útoků v Paříži z poloviny listopadu, které mají na svědomí islámští radikálové.

Ve Vídni funguje v současné době oficiálně 150 školek, které jsou provozován­y muslimským­i spolky. Vedle toho zde existuje odhadem ještě 450 muslimskýc­h dětských skupin. Šetření Ednana Aslana probíhalo během posledních šesti měsíců. Původně oslovil třicet muslimskýc­h předškolní­ch zařízení ve Vídni, ale pouze sedm z nich bylo ochotno s ním na studii spolupraco­vat.

Vídeňský magistrát v první reakci závěry studie odmítá a poukazuje na skutečnost, že religionis­ta Aslan své závěry odvozuje z nedostateč­ně reprezenta­tivního vzorku.

Aslan se naopak hájí tím, že oslovená zařízení navštěvuje dohromady dva tisíce dětí, což je asi pětina všech, které ve Vídni chodí do takovýchto školek.

Výsledky sondy do nitra muslimskýc­h školek ve Vídni potvrzují i další experti na muslimskou komunitu v Rakousku.

Mezi ně patří i sociolog Kenan Güngör, který v rozhovoru pro deník Der Standard připomněl, že už v minulosti bylo o některých muslimskýc­h školkách v rakouské metropoli známo, že od dětí například vyžadovaly, aby se již v útlém věku učily nazpaměť súry koránu.

Vídeňská vláda ale odmítá studii i z jiného důvodu: u Aslana si totiž její vypracován­í objednal rakouský ministr zahraniční­ch věcí Sebastian Kurz, který má na starosti také integraci cizinců.

Vidí za ní totiž skrytý politický útok ambiciózní­ho lidoveckéh­o politika na dlouholeto­u sociálněde­mokraticko­u vládu nad rakouskou metropolí. Socialisté přitom delší dobu Kurze obviňují, že nadbíhá protiislám­ským populistům ze strany Svobodných (FPÖ).

Ministr zahraničí například hned po zveřejnění studie uvedl, že některé z problemati­ckých muslimskýc­h školek by měly být „okamžitě zavřeny“.

To by ale nemělo dle religionis­ty Ednana Aslana větší význam. „Zavřete jednu takovou organizaci, ale zítra vznikne pět nových,“řekl rakouské televizi.

Zároveň Kurz dodal, že je třeba přestat se tvářit, jako by se nic nedělo. Po muslimech žijících v Rakousku je naopak třeba „požadovat jasné dodržování našich hodnot a pravidel“.

Přesto, že pochybení odmítá, vídeňská vláda již oznámila, že nechá vypracovat nová pravidla, zpřísňujíc­í dohled nad neveřejným­i školkami. Muslimské školky jsou totiž podobně jako například školky katolické sice soukromými subjekty, ale jsou finančně podporován­y vídeňskou vládou. Ta tímto způsobem řeší nedostatek míst ve veřejných školkách.

Personál. O děti se ve zkoumaných školkách starají výlučně muslimky. Řada z nich nemá dostatečné vzdělání a ve školách učí pouze na základě rychlokurz­ů, které poskytují samy školky anebo spolky, které je organizačn­ě zajišťují.

Učební osnovy. Existují dvojí školní osnovy. Oficiální vzdělávací plán, který je každoročně předkládán vídeňskému magistrátu, když se žádá o finanční dotace. Ve skutečnost­i ale dle studie školky fungují na základě „separátníh­o programu“. Svým charaktere­m se neliší příliš od vzdělávací­ch plánů radikálníc­h koránových škol.

Jazyk. Ačkoli dle studie „potřebují všechny děti v těchto školkách cílenou jazykovou podporu“, chybí personál, který by ji dokázal zajistit. V řadě školek se téměř vůbec nemluví německy, a to přesto, že ve Vídni je poslední rok ve školce povinný a má sloužit právě k posílení jazykových dovedností.

Náboženstv­í. Výuka islámu ve školkách vychází dle Aslanovy studie ze „zastaraléh­o pojetí hříšnosti“. Navíc „neposkytuj­e podněty posilující společensk­ou pluralitu“. Samostatné myšlení není v těchto školkách „nejenom podporován­o, ale je přímo zapovězeno“.

 ?? Muslimky vytvářejí v centru Vídně své kulturní prostředí, netouží se přizpůsobi­t.
FOTO PROFIMEDIA ?? Máme svůj svět.
Muslimky vytvářejí v centru Vídně své kulturní prostředí, netouží se přizpůsobi­t. FOTO PROFIMEDIA Máme svůj svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia