Lidové noviny

Druhé kolo voleb ve Francii: všichni proti Le Penovým

- PAŘÍŽ

Francouzsk­é regionální volby, první voličský test od měsíc starých teroristic­kých útoků, vstupují v neděli do druhého kola. Šéfka Národní fronty (FN) Marine Le Penová ani její neteř a stranická kolegyně Marion Maréchalov­á Le Penová podle průzkumů nepotvrdí úspěch z prvního kola.

Ačkoli obě političky porazily své protivníky v prvním kole se ziskem zhruba 40 procent hlasů, zřejmě jim to nebude stačit. Vyplývá to z podstaty francouzsk­ého volebního systému, který umožňuje uzavírání příležitos­tných koalic ve druhém kole.

Marine Le Penová ovládla v prvním kole severofran­couzský region Nord-Pas-de-Calais-Picardie, její šestadvace­tiletá neteř Marion porazila protikandi­dáty v jihofranco­uzském regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur.

FN, která staví na kritice imi- grantské politiky vlády, celkově ovládla první kolo, když získala 27,7 procenta hlasů krajně pravicová FN, na druhém místě se umístili Republikán­i s 26,6 procenta a na třetím socialisté prezidenta Françoise Hollandea s 23,1 procenta. Celkem FN vyhrála v šesti ze třinácti regionů.

Rozdělení země?

Šéf socialistů Jean-Christophe Cambadélis už v pondělí oznámil, že své kandidáty v těchto dvou regionech nenasadí, aby znemožnil vítězství FN. Část socialisti­ckých voličů tak v neděli svůj hlas zřejmě odevzdá kandidátov­i středoprav­ých Republikán­ů expreziden­ta Nicolase Sarkozyho, kteří se umístili už v prvním kole na druhém místě.

Premiér za socialisty Manuel Valls dokonce voliče varoval, že vítězství FN povede k rozdělení země, které může vyústit až v „ob- čanskou válku“. To na mnohé Francouze zapůsobilo. Podle průzkumu veřejného mínění ústavu TNS-Sofres, který přinesl deník Le Figaro, by mohl kandidát Republikán­ů Christian Estrosi porazit Marion Maréchalov­ou Le Penovou poměrem hlasů 54 ku 46 procentům. Na severu země by Marine Le Penovou mohl středoprav­icový kandidát Xavier Bertrand porazit poměrem 53 ku 47. Vedení 13 francouzsk­ých regionů může v neděli vybírat 44,6 milionu voličů.

Le Penové a její straně nahrávají podle pozorovate­lů zklamání mnohých voličů tradiční levice a pravice, ale i teroristic­ké útoky v Paříži, při nichž zahynulo 130 lidí. FN totiž dlouhodobě jako jediná strana označuje islámské přistěhova­lce za zdroj násilností v zemi a rezolutně odmítá další příliv imigrantů do země. sla, čtk, Reuters

 ?? Strany napříč politickým spektrem slibovaly na plakátech francouzsk­ým voličům změny v politice.
FOTO REUTERS ?? Slibují změny.
Strany napříč politickým spektrem slibovaly na plakátech francouzsk­ým voličům změny v politice. FOTO REUTERS Slibují změny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia