Lidové noviny

Sto milionů seniorů v Evropě

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Kdo jsou obyvatelé Evropy a jak nyní žijí? Eurostat zveřejnil rozsáhlou studii založenou na statistick­ých datech z celého kontinentu. Evropané se v posledním půlstoletí změnili – stárnou a rodiny střídají jednotlivc­i.

PRAHA Domácnost složená z otce a matky žijících v manželství a dvou či více dětí – to je obrázek, který se v Evropě druhé dekády 21. století stává čím dál vzácnějším. Průměrná evropská domácnost se za poslední desetiletí smrskla.

Pětičlenné domácnosti dnes představuj­í v celoevrops­kém průměru už jen něco přes čtyři procenta. Šesti- a vícečlenné domácnosti pak pouze procenta dvě. Takřka třetinu domácností v zemích evropské osmadvacít­ky dnes tvoří jen páry. Skoro třetinu pak jednotlivc­i žijící z různých důvodů sami. Nejvyšší procento jich vykazuje Dánsko, kde jejich podíl činí 45 procent. V dílčím měřítku však rekord drží norské Oslo, kde single domácnosti tvoří dokonce téměř 53 procent.

Odkládání založení rodiny ke 30. roku, i fakt, že dnes rodiny mají méně potomků, má fatální důsledky pro celkovou podobu

evropské populace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia