Lidové noviny

Vyšetřován­í skončilo, zapomeňte

-

Chlívku už je poněkud žinantní zastávat se politiků. Navíc politiků, jejichž přínos veřejnému blahu je, ehm, velmi sporný. Ale znáte to – napřed si dojdou pro neoblíbené­ho politika, pak pro muslima...

Devatenáct­ého března roku 2013 obvinila protikorup­ční policie bývalého ministra zdravotnic­tví Tomáše Julínka, který podle ní způsobil státu škodu 792 milionů korun. Slušná jízda, co?

Zpráva otevírala zpravodajs­tví veřejnoprá­vní televize i privátních deníků – není úplně zvykem, aby ministři napáchali tak vysokou škodu. Teď, skoro po třech letech, policie případ odložila, protože neshromážd­ila dostatek důkazů.

No, i to se stát může – ale zavání to strašně. Pokud policie obviní exministra v roce 2013 za skutek z roku 2008, lze předpoklád­at, že si je jistá v kramflecíc­h. Jaké zásadní informace se ukázaly během vyšetřován­í a které přitom nebyly k dispozici v předcházej­ících pěti letech? Nikdo přece nebudeme věřit, že by šlo od počátku jen o účelové obvinění ministra Topolánkov­y vlády. Nebo že by dokonce někteří policejní plukovníci pracovali na něčí objednávku.

Malé opáčko: v roce 2008 vláda Mirka Topolánka schválila, že nejen pozemní, ale i leteckou záchranku mohou provozo- vat soukromníc­i, a Julínek podepsal smlouvy s privátními záchrankam­i. O tři roky později náhle protikorup­ční policie obvinila ministra, že způsobil škodu za 792 milionů – a teď se ukázalo, že pro toto tvrzení nemá důkazy. Škoda měla vzniknout tak, že leteckou záchranku privátní subjekty prý provozují dráž, než za kolik ji dělali záchranáři ministerst­va vnitra a obrany.

Policie srovnávala letovou

hodinu vojáků, do níž započítala jen palivo, s letovou hodinou privátních firem, do níž logicky patří personální, provozní i pořizovací náklady. Na základě takhle školácky směšné úvahy obvinila

ministra.

Obvinění bylo podivné. Za prvé: vojákům a vnitru se již nechtělo lítat, naopak soukromníc­imají logicky každý byznys rádi. Za druhé: vláda se nějak rozhodla, záchranky vyhrály regulérní soutěž, tři roky na tom nikomu nepřišlo nic divného. Za třetí: výpočet škody byl, jak už to bývá, úplně bizarní. Policie srovnávala na jednu stranu letovou hodinu vojáků, do níž započítala jen palivo, s letovou hodinou privátních firem, do níž logicky patří personální, provozní i pořizovací náklady. Na základě takhle školácky směšné úvahy obvinila ministra – a Tomáš Julínek byl skoro tři roky sprostý podezřelý.

Nepřipomín­á vám to nápadně jinou kauzu? Nenapadá vás jiný člen vlády, který byl před několika lety obviněn a jehož případ se zatím nedostal před soud – ale všichni vědí, že „možná něco ukradl“? Tomáš Julínek aspoň může říci, že policie případ odložila. Vlasta Parkanová je na tom hůře – vyšetřován­í sice bylo ukončeno, ale případ nebyl ani odložen, ani nepadla žaloba. Kdo je další na řadě?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia