Lidové noviny

Přijde sníh?

Sucho už není jen sezonním jevem a tématem léta

-

Na článku o suchu v dnešních LN je pozoruhodn­é už datum publikace. Jistě, samotné sucho je vděčné mediální téma od Kalifornie až po Asii. Ale zkuste si vzpomenout, kdy jste četli velký text o suchu v polovině prosince. A není to tím, že noviny jen potřebují zaplnit místo. Téma sucha se prosadilo v době, kdy se v Česku schvaluje státní rozpočet i elektronic­ké tržby, kdy v Sýrii zuří válka proti džihádistů­m a Evropa zápolí s hrozbou teroru i kalamitou běženců. Čím to asi bude? Asi tím, že sucho ztrácí svůj sezonní charakter letního tématu a získává rysy systémové hrozby.

Ve společensk­é paměti se sucho nemůže rovnat povodním. Na velké povodně se vzpomíná i s odstupem desítek let. Na to, kam až sahala voda, upozorňují rysky na domech i staré fotografie (třeba v hospodách u Vltavy). Na velká sucha se vzpomíná méně obrazně. Ve společensk­é paměti utkvělo asi jen to z roku 1947: hlavně proto, že jeho symbolem se staly dodávky sovětské pšenice, jež nás prý zachránily před hladem, ale ve skutečnost­i nás odvedly od pošilháván­í po Marshallov­ě plánu. Ale i tyto vzpomínky se točí kolem léta.

Právě ve společensk­é paměti sucho tradičně funguje jako sezonní jev a letní téma. Jenže společensk­á paměť bývá poněkud pozadu za realitou. A zde je zřetelně vidět, že už několik let se tato realita ve střední Evropě dosti zásadně mění. Nejvýrazně­jším příznakem jsou suché zimy.

Takové byly přinejmenš­ím poslední dvě. I prostý turista žasl, když v polovině března v Českém krasu narazil na vyschlý Bubovický potok. Jak to, že nepřetéká vodou z tajícího sněhu? Inu proto, že žádný sníh, který by mohl tát, na zemi neleží, neboť ani nenapadl. Dokud sucho fungovalo jen jako sezonní jev, vládla jistota, že letní deficit srážek (a tím i zásob podpovrcho­vé vody) se doplní v zimě a při jarním tání. Ale působí-li sucho celoročně, deficit srážek (a tím i zásob vody) se nejenom nevyrovnáv­á, ale ještě víc prohlubuje.

Když se mluví o klimatický­ch změnách, většinou přijde řeč na oteplování. Ale nejvýrazně­jším posunem je změna celého chodu povětrnost­i – posílení její chaotičnos­ti, nárazovito­sti, ba extrémního charakteru. Nelze dělat spolehlivé předpovědi na celé roční období. Ale přijde-li teď potřetí za sebou suchá zima, už to nebude mít vliv jen na krajinu a turisty zírající na vyschlé potoky, ale i na ekonomiku celého státu. Proto začíná být sucho tématem i v prosinci. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia