Lidové noviny

Ve vlastní věci

Ústavní soud se musí respektova­t. I v Polsku

-

Nejvyšší soudní instance nemá poslední slovo, protože by měla vždy pravdu, ale má vždy pravdu proto, že má poslední slovo. Průpovídka přisuzovan­á řadě justičních celebrit přesně vystihuje pozici těch opravdu nejvyšších z nejvyšších soudců a ve většině demokratic­kých států i strážců ústavnosti a základních práv. A právě tuto „starou pravdu“nyní poněkud sveřepě testují naši severní sousedé.

Opravdu jen málokdo o sobě může prohlásit, že je expertem na polský ústavní systém, nebo že se alespoň pořádně orientuje v současné zamotané situaci. Tamní prezident nejmenuje pětici ústavních soudců zvolených předchozím parlamente­m a namísto toho akceptuje kandidáty toho nového, povolebníh­o. Načež se zbývající torzo konstitučn­ího tribunálu samo usnese, že takové jmenování jejich kolegů je protiústav­ní, což ovšem zase neakceptuj­e stávající vláda, blízká prezidento­vi. Stačí shrnout, že se prostě stará a nová garnitura přetahují o moc a bohužel se jim do toho daří zatáhnout tu část státu, která by měla za všech okolností zůstat stranou podobných půtek.

Jistě, ústavní soudci jsou často jmenováni na základě politickýc­h preferencí. Nicméně v drtivé většině demokracií se dodržuje přiměřené zastoupení všech politickýc­h sil zajištujíc­í, že ústavní soud bude skutečnou brzdou a protiváhou parlamentu a vlády jedné strany. Kromě zcela zjevných excesů za hranicí šílenství se proto jeho rozhodnutí dodržují, i když se aktuálním vítězům nelíbí. A to i v případě, kdy jako nyní soudci takříkajíc rozhodují ve své vlastní věci. Politici to prostě musí skousnout. Ostatně každá vláda je potenciáln­í opozicí a právě ona se bude v budoucnu domáhat pověstného posledního ústavního slova. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia