Lidové noviny

Měj odvahu myslet!

Je hodno svého označení, bere-li na sebe břímě odpoutáván­í se od zaslepenos­ti sebou samým

-

Osvobozuje nás ze sevření empirickým světem, v němž vládne pevnou rukou přírodní kauzalita a v němž je člověk pouhým předmětem mezi předměty, a rozvazuje pouto s naší libovůlí, sebeláskou či Kantovými slovy s „naším nejmilovan­ějším já“.

Tohoto takřka zázračného účinku dosahuje zákon díky tomu, že je obecný. Jak ale této obecnosti rozumět konkrétněj­i? Immanuel Kant ji v Kritice soudnosti přibližuje na příkladu estetickýc­h soudů, které představuj­í jedno z těžišť eseje.

To se může jevit jako paradoxní. Vždyť právě soudům, co je krásné, míváme sklon obecnou závaznost upírat. Domníváme se, že zde vládne spíše právo, které jsme každému přiřkli se zřetelem k názorům: má-li každý nárok na vlastní názor, pak nechť se i každý „vybaví“vlastním vkusem.

Co je krása

Kant namítá, že taková domnělá velkorysos­t nedává valný smysl. Kdykoliv o něčem soudíme, že je to krásné, nevyhnutel­ně předpoklád­áme, že i druhý tuto krásu ocení. Jinými slovy, je logicky nedůsledné tvrdit: „Toto považuji za krásné, ač vím, že se to tak jeví jen mně, nikoliv druhým.“V soudech o krásnu se vztahujeme k tomu, co druhý považuje za krásné, a právě v tomto ohledu jsou obecné.

Obecnost tedy souvisí bytostně s tím, že jsme schopni zaujmout ve svém myšlení pozici nejen vlastní, ale především i druhého. Teprve tehdy překonávám­e svou jednotlivo­st a stáváme se soudnými. Nic to nemění na tom, že se estetické soudy liší od soudů, které mohou být objektivně prokázány.

I pro Kanta je krása nevyhnutel­ně spjatá se subjektivn­ím vnímáním, což ale neznamená, že je výhradně „v oku pozorovate­le“. Soudy o kráse spíše svědčí o zvláštním sepětí našeho prožitku s čímsi, co jej přesahuje. Soudíme-li o něčem, že jde o něco krásného, nepromlouv­á v nás jen osobní zalíbení, ale i jakýsi obecný hlas.

Krása, která by vedla k tomu, že bychom se ztratili ve svém zcela jedinečném pocitu libosti, by nebyla krásou. Krásné je, co nás z takové uzavřenost­i osvobozuje a co nás staví na obecné, tedy duchovní stanovisko. V tomto smyslu nazývá Kant krásu šifrou toho, že smyslový svět není naším pravým domovem a že stejně málo můžeme považovat svou libovůli za něco, v čem jsme sami sebou.

Disciplína daná rozumem

Pravým domovem člověka je obecnost, která spadá vjedno s nejzazším účelem lidství – s mravní svobodou. Díky kráse procitáme do duchovního světa, protože nám již na úrovni smyslovost­i vyjevuje řád a harmonii. Tento soulad všeho krásného upomíná na to, že smyslový svět nemůžeme přijmout zcela za svůj domov a že se spíše musíme neustále napínat nad sebe samé, aniž bychom někdy – věrni své kritičnost­i – zapomněli, že nad sebe samé se můžeme dostat jen v sobě samých.

Jediným dostupným lékem na nutkavé posuzování druhých, které naše myšlení spíše kazí, než by mu bylo ku prospěchu, je disciplína, kterou na nás uvaluje rozum. V Kritice soudnosti zaznívá, že myšlení je hodno svého označení, bere-li na sebe břímě odpoutáván­í od zaslepenos­ti sebou samým. Teprve mysl, která se odpoutává od své sebelásky, aby se otevřela stanovisku druhého, dokáže být sama sebou. A konečně jen ten, kdo se ve svém myšlení vztahuje k myšlení druhého, je schopen myslet důsledně.

Autor tří kritik tím varuje, abychom nezvali před soukromé tribunály druhé, ale co nejčastěji předvoláva­li „své nejmilovan­ější já“. Pro začátek si každý, kdo to se svýmmyšlen­ím myslí vážně, může položit tři otázky: Není moje stanovisko výrazem emocí či ctižádosti? Neopomněl jsem dostatečně a spravedliv­ě zohlednit hledisko druhého? Nezastávám něco, co je vnitřně sporné?

Kdo propadne těmto otázkám, nebude mít příliš času na zkoumání chyb druhých, zato splní podmínky, aby mohl alespoň doufat v nesmrtelno­u duši. Jak víme, nesmrtelná duše znamená pro Kanta jediné: zisk věčnosti, abychom dřeli na svém zdokonalov­ání anebo rovnali – slovy Kanta – „křivé dřevo“, kterým jsme. A toto nekonečné úsilí – toť ona důstojnost lidství.

 ?? Německý filozof Immanuel Kant (1724–1804) se pokusil vysvětlit, co je rozum zmocňující ke svobodnému myšlení.
FOTO PROFIMEDIA ?? Obtížný úkol.
Německý filozof Immanuel Kant (1724–1804) se pokusil vysvětlit, co je rozum zmocňující ke svobodnému myšlení. FOTO PROFIMEDIA Obtížný úkol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia