Lidové noviny

Hratelní soupeři, nebo skupina smrti

Koho byste Česku přáli do základní skupiny ME 2016?

- PAŘÍŽ JAN PALIČKA

Je libo Anglii, Itálii a Turecko? Dnes se v Paříži rozhoduje o soupeřích pro fotbalové Euro 2016.

(od zvláštního zpravodaje) „Antoníne, přijedete? Rádi bychom vás měli při losování.“

Antonín Panenka váhal. Když se mu ozvali pořadatelé z Francie, moc se mu nechtělo. Už měl domluvenou golfovou dovolenou v Turecku.

Jenže zvědavost, zodpovědno­st a fotbalová hrdost mu nedaly, takže včera po obědě přistál na pařížském letišti a nechal se navigovat mezi VIP hosty, kteří se dnes navečer postarají o drama.

Losuje se mistrovstv­í Evropy, které začíná za 181 dní.

Česká reprezenta­ce, která díky Panenkově kouzelné penaltě vyhrála šampionát 1976, pozná tři soupeře pro rok 2016. Fotbal se od Panenkovýc­h časů podstatně změnil, ale základní krok zůstává: ve velkých turnajích může rozhodovat los neboli osud.

„Tondo, snad budeš mít šťastnou ruku,“přál si fotbalový předseda Miroslav Pelta. „Zkusím, ale nezaručuju,“odvětil Panenka vtipně.

Na úsměv byl stále čas, přituhne teprve dnes.

Platini musí koukat na televizi

Vlastně už včera se cosi stalo. Michel Platini, šéf evropské federace UEFA, neuspěl s odvoláním a nemůže se slavnostní­ho ceremoniál­u zúčastnit. Etická komise ho suspendova­la za podezřelou platbu, kterou dostal za poradensko­u práci, a Mezinárodn­í sportovní arbitráž zákaz činnosti potvrdila.

Paříž svého milovaného hrdinu Platiniho neuvidí, což je kaňka pro celý fotbal, který kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu zřejmě čekají ještě rozsáhlejš­í reformy. Šéf organizace, která mistrovstv­í Evropy pořádá, bude los sledovat jen u televize.

Nejspíš jako vy. Přímý přenos vysílá ČT sport od 18.00, online reportáž pro vás zařídí Sport.lidovky.cz.

Koho byste partě trenéra Vrby přáli? Chcete atraktivně­jší soupeře typu Anglie a Itálie, nebo spíš týmy, které by mohly být snadněji k poražení? Tak vybírejte a tipujte, Češi jsou ve třetím koši, jedině z toho soupeře nedostanou.

1. koš: Francie, Španělsko, Německo, Anglie, Portugalsk­o, Belgie.

2. koš: Itálie, Rusko, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko, Ukrajina.

4. koš: Turecko, Irsko, Island, Wales, Albánie, Severní Irsko.

Pavel Kuka (držitel stříbra z ME 1996): Myslím si, že by pro nás byly schůdnější papírově silnější týmy, proti kterým bychom mohli překvapit. Pamatuju si, jak se nám něco podobného povedlo na Euru 96. To období před dvaceti lety mi to celkově hodně připomíná. Tenkrát jsme taky měli mladý tým, kterému nikdo moc nevěřil, a nakonec jsme do dotáhli až do finále.

„Bude to napínavý večer, protože se Euro hraje jednou za čtyři roky, ale já to nechávám osudu. Jen bych nerad Turky a Islanďany. Měli jsme je v kvalifikac­i a víme, jak jsou silní. Trochu klame, že jsou až ve čtvrtém koši,“pravil brankář Tomáš Vaclík, jenž na otočku přiletěl do Prahy a hned v letištní hale se srazil s reprezenta­ční delegací, která vyrážela do Paříže.

Je zajímavé a zároveň ošidné tvrdit, která skupina by Česku slušela nejlíp. Celkem trefně to vyjádřil šéf Pelta: „Nemám vysněné soupeře. Snad jen takové, přes které postoupíme ze skupiny.“

Na Euru jsou Češi pošesté v řadě, což je obdivuhodn­é. V Anglii 1996 bylo osm týmů, posléze 16 a teď poprvé 24.

Los určí šest skupin po čtyřech, dál půjdou i čtyři nejlepší ze třetích míst, čili před osmifinále vypadne jen osm týmů.

Vrba obhlížel terén

Už nyní se dá konstatova­t: bez ohledu na to, v jaké skupině se Češi ocitnou, měl by být postup hlavní ambicí. „Přál bych si to,“přitakal trenér Pavel Vrba, než se vydal na obhlídku terénu v Tours na jih od Paříže, kde by mohla mít reprezenta­ce během šampionátu základní tábor.

Vrba dnes v nažehleném obleku zažije stejné chvění jako jeho předchůdci Uhrin, Chovanec, Brückner (dvakrát) a Bílek. Dobře ví, že los může být určující.

Paříž přijala českou výpravu netečně, po šíleném listopadov­ém vraždění se není co divit. Francouzi řeší úplně jiné problémy. Právě dnes v Paříži končí klimatická konference a očekávají se demonstrac­e.

Navíc to není všechno: zítra se koná 2. kolo regionální­ch voleb, které mohou triumf přinést krajně pravicové Národní frontě.

Kdo ví, jak bude Francie vypadat v červnu 2016, až se sem Pavel Vrba vrátí.

Soupeře pro Euro bude vědět už dnes, kdy se moderování ujmou fotbalové ikony Gullit a Lizarazu.

 ?? Českých fotbalistů na Euru 2016 ve Francii bude postup ze základní skupiny
FOTO ČTK ?? Hlavním cílem
Českých fotbalistů na Euru 2016 ve Francii bude postup ze základní skupiny FOTO ČTK Hlavním cílem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia