Lidové noviny

Uvolnil hráče z klece odstupného

- VOJTĚCH LHOTA

Svět fotbalu byl tehdy svědkem revoluce. Verdikt v případu Jeana-Marca Bosmana v roce 1995 způsobil, že hráči, kteří nejsou vázáni smlouvou, mohou v téměř celé Evropské unii přestupova­t bez finanční kompenzace týmu, v němž působili naposledy.

Před dvěma lety Robert Lewandowsk­i, jedna z nejzářivěj­ších hvězd současného fotbalovéh­o nebe, odmítl prodloužit smlouvu s Borussií Dortmund. A za půl roku putoval ke konkurenci do Bayernu Mnichov.

Nyní 27letý Polák byl jedním z hlavních strůjců úspěšného tažení Dormundu až do finále Ligy mistrů v roce 2013.

Westfálský klub byl rozhořčen. Německý šampion mu totiž za něj nezaplatit ani korunu. Nemusel. V roce 2007 opustil David Beckham Real Madrid, taktéž zdarma, a zamířil plnit americkou misi do Las Angeles Galaxy.

Michael Ballack, někdejší hvězda Bayernu, o rok dříve bezplatně posílil Chelsea.

A ikona Liverpoolu z 90. let Steve McManaman na přelomu století za podobných okolností vyměnil rudý dres za bílý komplet Realu Madrid.

Do roku 1995 by se přitom žádný z těchto ostře sledovanýc­h i mnoha dalších přesunů nemohl uskutečnit.

Až od 15. prosince, kdy skončila soudní tahanice belgického fotbalisty Bosmana, se začalo aplikovat tzv. Bosmanovo pravidlo. Na profesioná­lní hráče je nahlíženo jako na zaměstnanc­e, kterým po skončení smlouvy nesmí být bráněno v odchodu. A klub za něj nemá nárok na finanční kompenzaci.

Pomohl růstu velkoklubů

Jean-Marc Bosman nebyl nikterak výjimečným ligovým fotbalisto­u. Přesto hlásá: „Beze mne by Real Madrid ani Chelsea nebyly těmi kluby, jakými jsou dnes.“

Na začátku 90. let hrával jako záložník za belgický tým Lutychu. Když mu vypršela smlouva, jevil o něj zájem francouzsk­ý klub Dunkerque a také on sám ho chtěl posílil. RFC se však nelíbila finanční nabídka rivala a Bosmana odmítl uvolnit. Lutych ho navíc vyřadil z kádru, a znemožnil mu tak hrát.

Fotbalista se proto obrátil na soud. Žaloval asociaci UEFA, jelikož podle tehdejších pravidel mohl hráčův klub přestup zablokovat, byť Belgičanov­i v něm vypršela smlouva.

Nejvyšší soud nakonec po pětiletých tahanicích v roce 1995 vyhověl žádostem jeho právníků a UEFA mu musela vyplatit odškodné ve výši 1,4 milionu dolarů.

„Chtěl jsem, aby pro fotbalisty v Evropské unii platily stejné zákony o pohybu pracovních sil jako pro ostatní občany. O milionech jsem nesnil. Chtěl jsem si jen vydělat na slušné živobytí,“vysvětlova­l.

Funkcionář­i fotbalovýc­h orgánů sice vyvíjeli tlak, aby případ nesloužil jako precedens, nakonec ale museli ustoupit a změnit přestupová pravidla.

Velký spor vyhrál. Rebel Bosman však za to zaplatil svou kariérou. Byl odměněn miliony, které jej mohly zajistit po zbytek života, jenže se tak nestalo.

Naopak, téměř o všechno přišel.

Alkohol, deprese, vězení

Investoval do speciálníc­h triček, které měly připomenou­t jeho vítězný boj. Doufal, že je budou na jeho podporu kupovat aktivní fotbalisté vydělávají­cí si i díky revolučním­u přestupové­mu pravidlu miliony.

Údajně prodal jediný kus, a to synovi svého právníka.

Po kariéře upadl do depresí. Předloni byl odsouzen za napadení své přítelkyně a její dcery, když mu odmítly podat alkohol, k roku odnětí svobody.

Kvůli problemati­cké finanční situaci prodal dům i auto. Nyní žije ze sociálních dávek ve výši 600 eur měsíčně (asi 16 tisíc korun). „ Lidé vědí, že existuje Bosmanovo pravidlo, ale jen pár jich ví o tom, že jeden fotbalista pro něj obětoval svou kariéru, stal se alkoholike­m a dostal se až na dno. Zaplatil jsem za to, že jsem bojoval za správnou věc,“říká smířlivě dnes.

Belgičanův odkaz změnil poměry fotbalovýc­h přestupů v drtivé části Evropy.

Bosmanovo pravidlo ovšem za- tím stále není zaneseno do „fotbalovýc­h zákonů“v Česku, na Slovensku a Maltě.

FAČR vyznává takzvané tabulkové odstupné. To je povinen zaplatit předchozím­u zaměstnava­teli fotbalisty každý klub, který hodlá přivést hráče bez platné smlouvy. V případě ligového fotbalisty se jedná o částku v řádech sta tisíců až několika milionů korun.

Zadarmo může fotbalista odejít pouze do zahraničí. Pokud se však vrací zpět do Česka, registruje se přes klub, z něhož odcházel, a zájemce za něj opětmusí odstupné zaplatit.

Za zrušení přestupníc­h poplatků bojuje Česká asociace fotbalovýc­h hráčů (AFH) vedená právničkou Markétou Haindlovou. Asociace je přesvědčen­a, že legislativ­a FAČR hrubým způsobem porušuje právo Evropské unie.

„Máme problém fotbalovém­u prostředí v zahraničí vůbec vysvětlit, co máme na mysli, když se snažíme nějaké tabulky zrušit. Tenhle systém je tak zvláštní, že to ve vyspělých evropských zemích nemohou pochopit,“tvrdí AFH.

Zatím za sladění s normami fotbalové Evropy horuje marně.

Podaří se po více než 20 letech od soudního verdiktu v případu Bosmana přinést pravidlo i do Česka?

FAČR vyznává tzv. tabulkové odstupné. Tenhle systém je tak

zvláštní, že to ve vyspělých evropských zemích nemohou

pochopit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia