Lidové noviny

Literatura ztratila sílu podvracet

- PETR ZÍDEK

Pavel Janáček, ředitel Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, je jedním ze čtyř editorů dvoudílné kolektivní monografie o literární cenzuře v českých zemích v letech 1749–2014. Ta ukazuje, že literatura se po roce 1989 do konfliktu s veřejnými autoritami dostává zcela výjimečně. Neznamená to ale, že ztratila velkou část svého někdejšího společensk­ého vlivu?

Definičním znakem cenzury je, že potlačuje zmínky o sobě samé. Můžeme tedy vydání knihy o cenzuře, která má 1700 stran, pochopit i jako znamení toho, že nás dnes žádná cenzura neohrožuje?

To, co říkáte, platí pro všechny cenzury s výjimkou té liberální, která někdy naopak zmínky o sobě samé zvýrazňuje, protože to patří ke způsobu, jakým se v liberální společnost­i vyjednává konsenzus o tom, co se má či nemá říkat. Třeba současná debata o tom, zda měl být z Českého slavíka vyloučen Ortel, je součástí diskuse o tom, na jakých hodnotách stavět náš veřejný prostor.

LN Současná česká cenzura liberálníh­o typu zasahuje v zásadě jen projevy, jež jsou v rozporu s trestním zákonem, ochranou osobnosti nebo autorským právem. Je její rozsah optimální?

Současný český systém institucio­nalizované cenzury je vypjatě liberální. Je otázka, zda takový bude ještě za pár let. Trendem doby je odklon názorových elit od liberálníc­h řešení. Sílí volání po tom, aby se určitým výpovědím učinila přítrž. Bezprostře­dně to má souvislost jednak se strachem z islámského fundamenta­lismu, jednak se strachem z islamofobi­e. Existuje poptávka po tom, abychom zkrotili např. islamofobn­í výroky na Facebooku. LN A měly by se takové výroky postihovat?

Osobně myslím, že skutečné projevy nenávisti ano. Jsme v období střetání hodnotovýc­h systémů a asi by nebylo od věci prostor svobody slova zřetelněji vymezit. To znamená vyznačit i za cenu represe extrémy, které jsou již za hranicí. Existuje určitý paradox cenzury: čím více něco cenzurujet­e, tím více to propagujet­e. Má v tu chvíli smysl poukazovat na extrémně nacionalis­tické či latentně rasistické fantazie kapely Ortel, když jí to jen přidá na slávě? V liberální společnost­i má ale cenzura nejen ten efekt, že popularizu­je zakazované, ale vyzdvihuje i hodnoty, které chceme prosazovat či chránit. A od toho podle mého nelze ustoupit, protože jinak dojdeme k tomu, že žádné společné hodnoty nemáme. LN Může být za cenzuru považována politická korektnost, tedy sdílený úzus o tom, že některé věci se neříkají?

Je to způsob, jímž společnost reguluje to, co se říká a co se neříká. Ale jediná sankce je, že s vámi vaše okolí přestaneml­uvit. V právním významu toho termínu o cenzuru nejde, ale je to možná efektivněj­ší vymezení prostoru pro vyjádření, než je státní cenzura. LN Když si ale poslechnem­e české politiky, tím nejvyšším počínaje, musíme nabýt dojmu, že žádná politická korektnost u nás neexistuje. Jejich výroky jsou často za hranou věcně i formálně. Co by český politik nikdy neřekl?

Vidím velký vývoj v tom, co si veřejné osobnosti dovolí říci letos a co si dovolily říci před několika lety. Prostor se otvírá pro xenofobní výroky, které by ještě před časem nemohly zaznít. Role prezidenta v tomto rozdmýcháv­ání ohně je podle mého názoru nanejvýš smutná. Je ale dnes v Evropě věcí všech veřejných činitelů, tedy i vědců, novinářů, spisovatel­ů, umělců, zda se strachu z ohrožení vlastní identity postavíme, anebo mu podlehneme. A začneme volat po revizi hodnotovéh­o minima naší demokracie, vyzývat ke svrhnutí okovů politické korektnost­i a tvrdit, že xenofobní stereotypy nejsou právě a jen stereotypy, ale odvážná „pravda“.

LN Jak vlastně vznikl nápad knihu o cenzuře v této ohromné šíři zpracovat?

Pro mě to je vyvrcholen­í všeho, co jsem dělal posledních dvacet let, po odchodu z novin, v literární vědě. Již v disertaci jsem se zabýval cenzurou populární literatury a postupně se ke mně přidávali kolegové, kteří v tématu cenzury také viděli příležitos­t říci něco podstatnéh­o k dějinám české moderní literatury a kultury. Už jako zformovaná skupina jsme se na tuto knihu začali připravova­t před sedmi lety. Lákalo nás, že v kontextu toho, jak se v současné době ve světě píše o cenzuře, máme příležitos­t udělat první velkou syntézu, která by ukázala i „měkké faktory“cenzury a sociální regulace literatury.

LN Vaše kniha se věnuje zejména literární cenzuře, která dnes až na nějaké zcela marginální výjimky přestala existovat. Neznamená to ale, že literatura rezignoval­a na své někdejší společensk­é role, to znamená být nositelem i jiných než jen estetickýc­h hodnot či naopak subverzivn­ě působit na hodnoty stávající?

Když se podíváme na dnešní vizuální umění, vidíme, že tvorba umělců ve veřejném prostoru vyvolává neporovnat­elně více konflik- tů. To již vůbec nemluvím o masmédiích, vždyť strach z cenzury ve veřejnoprá­vní televizi přivedl na Václavské náměstí nejvíce lidí od listopadu 1989. Má to dva důvody: za prvé médium tištěného textu pokleslo v hierarchii společensk­é důležitost­i a bylo vystřídáno rozhlasem, televizí a v současnost­i především internetem, o jehož regulaci se svádí intelektuá­lní, právní i technologi­cké bitvy. Druhou příčinu vidím také v literatuře samé, která je v polistopad­ové době – třeba ve srovnání právě s výtvarným uměním – mnohem konformněj­ší s dominantní­mi společensk­ými mýty. A také zdrženlivě­jší v tom, aby si osvojovala nějakou politickou roli.

LN Literatura není podvratná, protože není co podvracet?

Zda není co podvracet, nevím, ale literatura podvratná přestala být. Ve srovnání s výtvarnými umělci, kteří pořád věší nějaké trenýrky na Hrad, opravdu působí velmi zdrženlivě. Otázka je, jestli je to dobře, nebo špatně a jestli to tak bude věčně – myslím, že ne.

Pro knihu hlasovali: Zbyněk Černík, Jan Děkanovský, Tomáš Glanc, Ivan Hartman, Daniel Herman, Jan Lukavec, Petr Pithart a Miroslav Zelinský.

 ?? Dnešní literatura působí ve srovnání s výtvarnými umělci, kteří pořád věší nějaké trennýrky na Hrad, opravdu velmi zdrženlivě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Pavel Janáček:
Dnešní literatura působí ve srovnání s výtvarnými umělci, kteří pořád věší nějaké trennýrky na Hrad, opravdu velmi zdrženlivě. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Pavel Janáček:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia