Lidové noviny

V labyrintu čtveré Rusi

- JAN SOKOL

Vřadě Putnových knih patří Obrazy k těm úspornější­m, jež lze přečíst skoro jedním dechem. Předmět i metodu dobře vystihuje sám název. Tak jako v nedávné Putnově knize o Václavu Havlovi šlo o duchovní prostředí, jež hrdinu formovalo, jedná se i zde o velmi zhuštěný přehled duchovních, náboženský­ch a církevních dějin, které spoluurčov­aly a dosud spoluutvář­ejí osudy východní Evropy.

Jak autor hned na začátku připomíná, je to, co dnes téměř samozřejmě označujeme jako „Rusko“, ve skutečnost­i složitá spleť různých kulturních a politickýc­h útvarů, které na sebe někdy navazují, většinou se ale potírají. Autor je pro přehlednos­t shrnuje do čtyř: Kyjevská, novgorodsk­á, moskevská a litevská Rus, každá s výrazným kulturně-politickým profilem. Teprve od 18. století moskevská Rus své rivaly postupně pohltila a až koncem 19. století si vytvořila trojčlenno­u ideologii „samoděržav­í, pravoslaví, národ“.

Putna přitom nezačíná až křtem Kyjevské Rusi, připomíná i starší historii Tauridy a severního pobřeží Černého moře, řeckou kolonizaci a střídání barbarskýc­h kmenů, jichž se novější ruské myšlení až překvapivě často dovolává. Zde si pomohl šťastným nápadem – uspořádat knihu nikoli chronologi­cký, ale v jednotlivý­ch „obrazech“. Vybral si devatenáct „ideálně typických“zlomových či zakladatel­ských událostí, které mu umožnily stručně zachytit rozmanitos­t náboženský­ch a kulturně-politickýc­h variant historické Rusi. Každou z nich pak představuj­e nejen jako uzavřenou historicko­u událost, nýbrž i v jejích ozvěnách a stopách až do současnost­i.

Tento zřetelný záměr – vytěžit z historie co nejvíc pro pochopení moderního Ruska – může u historika vzbudit podezření. Jenže ani ten nejpřísněj­ší historik nemůže popřít, že ruské dějiny začínají právě na Krymu a dolním Dněpru. A že současná Putinova ideologie na těchto reminiscen­cích staví.

Putna svůj „západnický“záměr otevřeně přiznává a různé verze panslavism­u důsledně odmítá, námitkám ideologick­é předpojato­sti se nicméně účinně brání. Předně svojí širokou erudicí od pozdní antiky až po současnou ruskou literaturu, která mu dovoluje celý výklad pečlivě dokumentov­at i zpestřovat nečekanými citáty. Zadruhé také tím, jak mlčky přechází dlouhá období hrůz a vyzvedává i ty docela malé ostrůvky naděje: „novgorodsk­ou Rus“, „pravoslavn­ý reformismu­s“, disidenty nebo jurodivé vystoupení Pussy Riot. Konečně a hlavně pak tím, že se coby křesťan staví čelem k temným stránkám ruské církve.

Obrazy reagují na intenzivní „velkorusko­u“propagandu, vůbec se však nepodobají hněvivému proklínání panslavism­u třeba z pera Václava Černého. Spíš připomínaj­í kritický, ale chápající a dokonce starostliv­ý přístup velkého historika a jazykovědc­e Dmytra Čyževského. Jeho knížka o „Svaté Rusi“mi kdysi otevřela oči pro hlubší pochopení Ruska s jeho bohužel osamělými vrcholy a dlouhými obdobími duchovní i lidské bídy. Jak jinak než z této spíše smutné historie může člověk aspoň trochu chápat – i když ne sdílet – urputnou Putinovu snahu obnovit ruskou „velikost“tím, že se ho všichni budou bát? Jak doma, v té nešťastné zemi, vždycky jen řídce osídlené, která tolik svého lidského bohatství ztratila válkami, represemi a emigrací, až Obrazy z kulturních dějin ruské religiozit­y Martin C. Putna Vydal Vyšehrad, Praha 2015, 336 stran. se i vzdělaným Rusům zdá, že jinou naději nemají. Tak ve světě, jemuž dnešní Rusko nemá – krom zbraní, surovin a (dopujících) sportovců – co nabídnout.

Jenže tomu, kdo chce kolem sebe šířit strach, může pomoci jen ten, kdo se ho nebojí.

Pro knihu hlasovali: Tomáš Halík, Ladislav Heryán, Martin Machovec, Dobrava Moldanová, Aleš Palán, Josef Pazderka a Jan Sokol.

 ?? Minulé i současné Rusi Martin C. Putna
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? „Malíř“
Minulé i současné Rusi Martin C. Putna FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK „Malíř“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia